Grete Alise Nilima Monsen og Åshild Karlstrøm Rundhaug i Alta Kvenforening-Alattion Kvääniseura jobber iherdig for å få sendt ut flaggene til den store dagen. (Foto: Kristine Jonas)

 

Et titalls kvenflagg skal ut til hus og hjem. Grete og Åshild sørger for at de kommer fram.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

På et lite rom full av papp, teip og blå flagg sitter Grete Alise Nilima Monsen og leder i Alta Kvenforening-Alattion Kvääniseura Åshild Karlstrøm Rundhaug sammen og rolig men bestemt pakker inn bestillinger fra hele landet. Så langt har rundt 30 bestillinger tikket inn for ulike kvenske flagg. Kvenfolkets dag nærmer seg, og mange ønsker spesielt en liten del av det kvenske for å vise fram.

– Flagg kan man ha hvis man føler at sin identitet er mest på den kvenske siden, eller bare synes det er hyggelig å ha et kvenflagg, så kjøper du deg et kvenflagg. Det har ofte noe med ønsket om å vise sin identitet, forteller Nilima Monsen.

Flaggene må pent pakkes inn og sendes som pakke til hver enkelt (Foto: Kristine Jonas)

Hun begynte å selge og sende ut flagg allerede i 2016, og har siden da solgt godt over 1000 flagg så langt.

– Hvis ikke jeg gjør det, hvem skal da gjøre det? Sånn har jeg tenkt disse årene. Jeg har følt et ansvar for å gjøre det.

Nettopp det med identitet har vært et sentralt tema også med flagget. Både hun og Karlstrøm Rundhaug tror salget av flagg har skapt en dominoeffekt.

– Det er en trend i tiden å vite mer om seg selv og sitt opphav. Om et flagg i stua kan hjelpe med å spre kunnskap er det bra nok for oss, sier Karlstrøm Rundhaug.

For seint å kjøpe flagg?

Med kvenfolkets dag få uker unna tikker det stadig inn nye bestillinger, men frykt ikke. Det er ikke for sent om du selv ønsker deg et kvenflagg, så lenge du sender bestillingen innen 5. mars.

– Det er så vi rekker å sende de ut. For spørsmål og bestilling sender man en epost til grete.alise@gmail.com, opplyser Nilima Monsen.

– Kvenfolkets dag er 16. mars. Dessverre så det blir ingen kvensk gudstjeneste i år som følge av koronasiuasjonen. Om vi klarer å få noen andre arrangementer vet vi ikke riktig ennå. Uansett så vil jeg ønske alle sammen en riktig god kvenfolkets dag. Hyvvää kväänikansan päivää!