VAR DETTE SISTE GANG? Kvenmuseets Mia Krogh håper det beste, men avdelingslederen åpner også for å tenke nytt skulle seminaret forlate kvenhovedstaden til fordel for nordens Paris. (Foto: Arne Hauge)

 

Med fylkesoppløsningen vil det årlige kvenseminaret mye mulig flytte hjem til sitt fødested Tromsø.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var hyggelig stemning og mange fine innlegg fra flotte deltakere. Og mange interessante spørsmålet fra salen, sier Mia Krogh, avdelingsleder for Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Hun og museet var vertskap da Troms og Finnmark fylkeskommune arrangerte årets kvenseminar i Vadsø i november i år. Dit fant 60 deltakere veien, og mer enn 30 personer deltok digitalt.

– Kvenseminaret har vært i Tromsø og i Vadsø, ser du for deg at det kan være her også i fortsetningen?

Vi får se

– Det hadde vært svært hyggelig hvis kvenseminaret kunne vært arrangert i Vadsø også, men jeg er usikker på hvem som på en måte eier det. Tror faktisk det er Troms fylkeskommune, at det var de som startet det. Jeg tror nok at de tar det med seg tilbake til Tromsø når fylkene blir skilt fra hverandre. Men det går jo an å arrangere andre seminarer her i Vadsø, så vi får se, sier Krogh.

Årets hovedtema var Veien videre – tie etheenpäin, og blant innleggene som særlig inspirerte Krogh, sier hun, var «scenekunst som identitetsbygger og banebryter» ved teatersjef Frank Jørstad.

Flott perspektiv

– Det inspirerte fordi også han ser framover. Bærekraftperspektivet var spesielt interessant, det at de ikke trenger noe bygg, men skal reise rundt og  bruke eksisterende bygg. Og folkene som er der ute, til sminkører og snekkere og så videre. Det er et flott perspektiv i dag, med mer oppmerksomhet på bærekraft og kortreist.

– Kventeateret skal ikke ha eget bygg, hva gjør kvenmuseet for å nå ut over sine murvegger?

– Vi har opplegg ikke bare her på bygget, men er også spredd rundt i kommunen med kulturhistoriske anlegg med mye formidling og aktivitet, sier Krogh, og nevner bakedag på Tuomainengården, opplegg om fiske og fiskeri på Bietilægården, samt om båtvett og roing ved Kjeldsenbruket på Ekkerøy. Foruten også handelshuset Esbensengården, så er den også nevnt.

På ingen måte ferdig

I samme forbindelse er det verdt å nevne at kvenmuseet også planlegger flere interaktive og digitale tilbud, noe som på godt og vondt betyr at folk knapt trenger å besøke Vadsø for å ta del i kvenmuseet og lære om det kvenske.

Vi tar også med at fylkeskommunen i kjølvannet av seminaret la ut en oppsummerende sak på sine hjemmesider, her kan du lese den:

Veien videre – tie etheenpäin: – Vårt arbeid for det kvenske og norskfinske er på ingen måte ferdig, sa fylkesråd Ronald Wærnes (Sp) ved åpninga av Kvenseminaret 2022 i Vadsø