Skilting på kvensk i Kvænangen er et av flere tema i dagens sending.  Her ser vi kommunens ordfører Eirik Losnegaard Mevik fra Arbeiderpartiet. (Foto: Arne Hauge)

 

Etter reiser til over 100 land sto Øst-Finnmark og kvenene for tur for journalist-veteranen Jan-Erik Smilden. Hør ham på Ruijan Radio.

 

Hyvvää päivää. Hyvä uutta vuotta. Mie olen Frank Halvorsen. Godt nytt år, jeg heter Frank Halvorsen og er klar for årets første sending her på Ruijan Radio.

Du kan også høre hele episoden på Spotify her.

Vi starter radio-2022 med et intervju med en ekte veteran innenfor journalistfaget. Han heter Jan-Erik Smilden og har i en mannsalder vært utenriksreporter i Dagbladet. Tross at Smilden i sin lange karriere har vært i mer enn 100 land, hadde han aldri vært lengre nord i landet vårt enn til Tromsø før han i fjor satte kursen landeveien til Øst-Finnmark. Hva det har med kvensk å gjøre, kan man spørre. Det får dere vite mer om i dagens sending.

Vi skal også snakke med Håkon Funch, rektor ved en kristen grunnskole nord i landet. Funch er fra Tornedalen og er kvensk som bare det. Blant annet er han fast samtalepartner når den lokale kvenforeningen har sine kafékvelder.

Noe som også opptar kvenene, er å se språket sitt brukt på skilter langs veiene våre. Så også i Kvænangen, hvor man dessverre har somlet med å få dem på plass. Dette altså selv om man for lenge siden bestemte at det  også skal skiltes på kvensk.

For ikke å glemme, også i dagens sending blir det språkhjørnet med min gamle lærer fra barneskolen, Egil Sundelin. I dag tar vi for oss ord om mat.

Kuulostaa hyvältä. Det høres bra ut.