Havna i Vadsø blir stedet for mye skøy, blant annet rokonkurranse. Bildet er fra 2019, det første året. (Illustrasjonsfoto/Arkiv: Heidi Nilima Monsen)

 

Fra det muntre til det seriøse; Kvenfestivalen i Vadsø har satt seg som mål å friste de fleste.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I fire dager på rad skal publikum kunne velge fra øverste hylle. Dagene er 1. til 4. juni, fra torsdag til søndag, og her nevner vi kun noen utvalgte smakebiter fra programmet. Hele oversikten finner du i programmet, som du finner her:

Dag for dag og time for time: Dette skjer på Vadsø Kvenfestival 2023

For eksempel innføring i surdeigsbaking. Her skal Geir Eliassen fra Saga steinovnsbakeri i Pasvik lære vekk det som trengs, om en surdeig som på torsdag blir matet og gjort klar. Påmelding og maks ti kursdeltakere, melder arrangøren. Gode kursholdere og råvarer er sjelden gratis, og dette kurset koster 1000 kroner. Men slik deltakeravgift er unntaket og ikke regelen på Vadsø Kvenfestival. Det kan også festivalsjef Raymond Olufsen bekrefte:

– Det stemmer. Det aller meste er gratis å delta på, men vi har et par tilstelninger hvor vi må ta oss betalt. Det gjelder blant annet surdeigskurset, sier han.

Surdeigene finner du på Tuomainengården, og Vadsø museum – Ruija Kvenmuseum er med på arrangørsiden. Les også denne fredagspraten med festivalens prosjektleder:

Nedtellingen har startet: Gleder seg til kvensk stor-festival

I havna på lørdag kan det bli minst like artig. Der finner du festivalstand med matservering, hvorfra du enten kan beskue eller være sporty og selv delta – i kvenkamp med et smil. Grenene oppgis å være konebæring, tangodansekonkurranse, tautrekking, rokonkurranse og barneaktiviteter.

– Det aller meste er gratis å delta på, sier Raymond Olufsen, prosjektleder for Vadsø Kvenfestival. (Foto: Arne Hauge)

Søndag er det åpen dag på Bietilægården, blant annet med familieaktiviteter og roing i tradisjonelle båter fra flytebrygga. Søndag er også dagen for kreativt tekstilverksted, en workshop under Kvenbiennalen 2023, før det avrundes klokken 17 samme dag med etterutstilling på Gallerikiosken i regi av Kvensk kunstnerforbund.

Men dette var syvmilssteg med utvalgte landinger over Vadsø Kvenfestival, som totalt har rundt 25 stasjoner å by på. Mange ser trolig fram til å høre DJ Saunasatan i Kjersti Anfinnsens skikkelse, for ikke å tale om når Sannhetskommisjonen skal i aksjon. Det er lørdag i Store studio på Vadsø museum, og det er sekretariatsleder Liss-Ellen Ramstad som har ordet. Der skal linjene trekkes etter at hun og resten av kommisjonen la fram sin rapport i Oslo kun tre dager tidligere.

Festivalsjef Raymond Olufsen minner også om mengder av musikk og annen kultur. Fra festivalåpningen klokken 17 på fredag, samtale med forfatter Ingeborg Arvola halvtimen senere, til åpning av Kvenbiennalen 2023 noe senere samme kveld, og barneforestilling neste formiddag om hvorfor bjørnen har så kort hals.

Det fører for langt å nevne alt som foregår, programmet meldes nær 100 prosent spikret, så det er bare å gå inn selv og se.

– Da gjenstår det bare å håpe at publikum kommer, og at de fyller opp de mange arrangementene, oppfordrer festivalsjef Raymond Olufsen.