Med denne kvenblinken kan man muligens få en skikkelig rugg. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Nå kan du lokke storingen på isfiske med denne spesielle kvenblinken. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Isfiskesesongen begynner så smått begynt å komme i gang flere steder rundt om i de nordlige strøk, og mange fiskeglade kvener har begynt å pjuske litt i fiskeutstyret sitt for å finne fram til den ultimate kombinasjonen snøre, snelle, stikke, krok, agn og røyeblink som skal til for å få lurt en skikkelig storing opp på isen.

– Jeg fisker mye på været, og da helst i sørlig vær og sol. Det skal være flott vær, men minst like viktig er det at man liker blinken også, sier Tor Johnny Sivertsen når han forteller engasjert om den ultimate isfiskeopplevelsen.

Nå kan du fiske røye med en egen kvenblink. (Foto: Privat)

Kvenblink

Sivertsen jobber til daglig i Arcticflies, en liten bedrift i Kvalsund som spesialiserer seg på fiskeutstyr. Nå har de produsert en røyeblink med kvenflagget på.

– Vi hadde først laget en Sápmiblink, og den ble fort veldig populær i hele landet. Også blant kjøpere fra utlandet. Så fikk jeg forespørsel på et klassetreff om å lage en kvenblink også, sier blinkdesigner Tor Johnny.

Han innrømmer at han ikke visste noe om særlig om det kvenske før han ble tipset om å lage den.

– Kvenflagget er heldigvis ganske grei å ta utgangspunkt i, sier han.

Kobber og kvenflagg

En røyeblink er en skje som fungerer som en attraktor til selve kroken og maggoten som henger på. Kvenblinken har kobberfarget skje med blå skimrende detaljer og elementer fra kvenflagget på front. Sivertsen begynner etter hvert å bli rutiner blinkdesigner, og bruker helst farger som han vet at røya liker.

– Helst skal det være kobber på skjea, og det er det i kvenblinken, sier han.

– Men jeg tror ikke fisken merker forskjell på om det er sápmi- eller kvenblink. Eller en annen skje som brukes. Men jeg tror derimot at fisken kommer dersom fiskeren har trua på at utstyret skal funke, sier Tor Johnny.

Kvenblinken er i gods selskap med andre røyeblinker inspirert av Finnmark. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Utrolig populær

Sivertsen kan røpe at av de over tjue forskjellige blinkene han har laget, så er kven- og sápmiblinkene de meste solgte.

– Her om dagen var det noen som ringte fra Nordland for å høre om kvenblinken. Han hadde sett den på Facebook, forteller han.

Og den første som kjøpte sápmiblinken kjøpte den ikke fordi hun skulle bruke den til fiske. Den skulle henge på juletreet.

– Jeg tror ikke hun fisker noe særlig en gang, ler Tor Johnny. 

Han forteller også om flere som ønsker å sikre seg blinkene som suvenirer, ikke nødvendigvis fordi de er ivrige fiskere.

 

Mannen til Janne fikk en fin røye med Kvenblinken (Foto: Privat)

Fikk fin røye
Det var Janne Isaksen Engnes fra Hammerfest som fikk ideen til røyeblinken med kvenflaggmotivet.

– Jeg så at det fantes slikt utstyr med bilde av det samiske flagget, så tenkte jeg at det burde finnes med kven-motiv også, forteller hun.

Isaksen Engnes og hennes mann var også blant de første som fikk teste utstyret. Og napp ble det.

– Min mann fikk en fin røye, forteller hun.

Fisk fra bunnen og opp
Å fiske med røyeblink skal i følge ekspertene være veldig lett. Som oftes begynner man på bunn ved og la røyeblinken synke helt ned. Det skal helst dunkes et par ganger for å virvle opp litt grums og lage litt liv der nede i mørket. Og så gjør man lette ørsmå bevegelser på stikka, blandet med litt «skjelving», og deretter litt rolige partier. Svei opp 20-30 cm og gjenta prosessen.

– Fisk deg oppover i vannlagene, men vinterstid står mange av de aktive fiskene ved bunn. Har du ikke kjent noe på noen minutter, kan du med fordel flytte deg til et nytt hull, tipser ekspertene på fiskenettstedet Hooked.

I tillegg til favorittrøyeblinken trenger man vanlige små kroker, maggot, pilkestikke med snøre og et godt hull i isen. Sittestol eller reinsdyrskinn til å ligge på, samt varm drikke og selvsagt varme klær er også lurt for å få den ultimate isfiskeopplevelsen.

Hos Arcticflies på Skaidi ligger en haug kvenblinker klar til fiskesesongen (Foto: Heidi Nilima Monsen)