Tromssan ja Finmarkun vihriset oon kirjoittanheet vaali-infoo kväänin kielelä. Utsnitt av brosjyre.

 

Verken Ap eller Høyre har vurdert å gjøre som Miljøpartiet de Grønne, som i Troms og Finnmark har valginfo på kvensk. Men så vel Ap som Høyre er rause med rosen.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

– Det er kjempefint at Miljøpartiet de grønne har oversatt valgmateriale på kvensk, sier fylkessekretær i Troms Arbeiderparti, Randi Lillegård.

Dette på bakgrunn av saken hvor Ruijan Kaiku skrev at MDG som aller første parti ga ut valginfo på dette minoritetsspråket.

Les mer her: Hvem var først ute med valginfo på kvensk?

– Ap har ikke noe info på kvensk i Troms. Vi har ikke oppfattet at det er et spørsmål, men må vurdere om det er ønskelig, sier hun.

Ap har egne fylkeskontorer i Troms og Finnmark, og Lillegård lurer på om Aps fylkeskontor i Finnmark har materiale på kvensk.

Folk spør ikke

–  Nei, vi har det dessverre ikke, sier fylkessekretær Lill-Tove Ottesen i Ap i Finnmark.

–  Vi har ikke noe verken på samisk eller kvensk, og ikke har vurdert det heller for kommune- og fylkestingsvalg. Ved stortingsvalget hadde vi større budsjetter, og da hadde vi noe på andre språk enn norsk, men jeg husker ikke om vi hadde noe på kvensk, forteller hun.

Hun sier at folk i Finnmark ikke etterspør valginfo på kvensk eller samisk.

– Men at Miljøpartiet de grønne har valginfo på kvensk, er kjempefint, sier Ottesen.

– Er det noen Ap-politikere i fylkes- eller kommunepolitikken i Finnmark som profilerer seg som kvener?

– Ja, Hilde Skanke og Mona Skanke jobber for det kvenske, men jeg kommer ikke på noen Ap-politikere som skulle profilere seg som kvenske, sier fylkessekretæren.

– Ubetenksomt av oss

 – Har Høyre noe valgmateriale på kvensk? Har dere vurdert å ha valgmateriale – og annen info om partiets politikk, verdier og liknende – på kvensk?

– Vi er nok ikke så god på det. Dessverre, sier kontaktperson Geir-Inge Sivertsen i Troms og Finnmark Høyre.

Det står visst noe om kvensk språk og kultur på vårt partiprogram, men ikke noe på kvensk. Det er rett og slett ubetenksomhet fra vår side. Vi har ikke tenkt på det, men det er en veldig god ide, sier Sivertsen.

– Ros til Miljøpartiet de grønne som har gjort det, sier han.

Dessverre

Fylkesleder Bjarne Rohde i Troms og Finnmark SV beklager at SV ikke har materiell til fylkesvalgkampen på kvensk, noen han begrunner med at de er en relativt liten organisasjon med begrenset økonomi. Han tror at enkelte kommunelag kan ha oversatt valgmateriell til andre språk, uten at han vet noe nærmere om hva og hvor.