Estisk språk og kultur har mange likhetstrekk med kvenene. Legg merke til mønsteret på den runde treboksen til venstre som holder redskapene. (Foto: Skjermdump Eesti Käsitöö)

 

Cille fikk hakeslepp da hun kom over videoer av estiske håndtverkstradisjoner på Youtube. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Cille Dahl (Foto: Privat)

Da den kvenske sangeren og kulturformidleren Cille Dahl nylig oppdaget en videoserie med estisk «käsitöö» på Youtube, ble hun sittende måpende og følte innimellom at hun så eksempler på kvensk kulturformidling.

– Det er fantastiske videoer som veileder ganske grundig, og som sikkert vil inspirere mange selv om mye av det kanskje er spesifikt estisk. Men noe av dette er vår felles kulturarv, skriver hun i en epost til Ruijan Kaiku. Blant annet viser hun til kvenrosemønsteret som er skjært inn på en redskapsboks som blir brukt i videoen om karding av ull.

Estisk kulturformidling

Det er Estonian folk art and Craft union som står bak dokumentarserien som består av 17 ulike videosnutter der man får innblikk i ulike håndarbeidstradisjoner. Dialogen er på estisk, men det er også tekstet på engelsk slik at de som ikke kan estisk, kvensk eller finsk kan følge med.

Det finnes videoer om blant annet never- og kvistfletting, strikking, kniplinger, skinnarbeid, broderi, karding av ull og veving.

– Her får man også se hvordan man setter opp en svær vev for å veve digre rutete sjal, slike som noen unge kvener nå prøver å «ta tilbake» etter at de i rød farge har blitt assosiert med samedrakta, kommenterer Cille Dahl.

 

Se flere videoer her: Eesti Käsitöö