Minun Pikku Laulukirja – Min Lille Sangbok, er den første- men helt klart ikke siste boken vi blir å se fra den ferske forfatteren. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Mari Keränen debuterte med musikalsk bok for alle, spesielt for sangglade barn. Lørdag 29. januar i år var det boklansering.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Lisbeth R. Dragnes fikk de unge engasjert med hele seg. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Kvensk litteratur begynner sakte, men sikkert å fylles i hyllene i mangt et bibliotek. Siste tilskudd er Mari Keränens bok.

Minun Pikku Laulukirja – Min Lille Sangbok, ble presentert for Vadsøs folk med hjelp fra Vadsø Kulturskole. De ønsket velkommen til store og små. Det ble sang og dans, og boken ble godt tatt i mot blant publikum.

Dagen før var boken lansert på museet, med barna som tidligere har vært på språkdusj hos Mari Keränen da hun jobbet på språksenteret i 2019, og som inspirerte henne til å lage boken. Nå var alle invitert for lanseringen på biblioteket.

– Jeg jobbet med språkdusj i Vestre Jakobselv barnehage, og ville oversette barnesanger til kvensk. Barn kjenner til sangene, så det ville ikke vært noe helt nytt for dem å lære. Da fikk jeg ideen, og det utviklet seg derfra, forteller Keränen.

Hun tok senere kontakt med Orkana Forlag, hvor forlegger og redaktør Elisabeth Johansen syntes sangboken var en veldig god idé.

– Hun var med helt fra begynnelsen, sier Mari.

Orkana Forlag gir ut sakprosa, skjønnlitteratur og barnebøker med tilknytning til kystmiljøer, nordnorske forfattere og temaer. De har base i Stamsund, Lofoten.

Mari Keränen er nå ansatt ved Kvensk Institutt i Børselv, hvor hun jobber som språk- og kulturkonsulent.

Kristine Jørgensen Bergheim spilte trompet under lanseringen. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Vi har sett samarbeid mellom Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum og Vadsø Kulturskole tidligere, og da Lisbeth R. Dragnes, formidler ved museet, fikk høre at Mari skulle publisere bok, tenkte hun raskt på kulturskolen.

– Når vi da skulle lage litt fest, var det naturlig å spørre kulturskolen om de ville være med, fortalte Lisbeth under lanseringen.

Fra kulturskolen var det Anna Rostrup som stilte opp på piano, og Kristine Jørgensen Bergheim på trompet.

Anna Rostrup er originalt klarinettist, men grunnet sykdom kunne ikke den egentlige pianisten være tilstede. Flaks var det at lærerne ved Vadsø Kulturskole kan spille litt av hvert.

Vakkert illustrert

Minun Pikku Laulukirja – Min Lille Sangbok inneholder de vanligste av barnesanger – sanger mange er kjent med fra før. Dette skal behjelpe barna med å lære seg språket gjennom noe som ikke er helt fremmed for dem, eller som er akademisk vanskelig eller avansert.

For å hjelpe videre er boken svært vakkert illustrert, og over gjenstander i illustrasjonene finner man gloser som viser det norske og kvensk-oversatte ordet på gjenstander og dyr.

– Jeg vil hedre Ana Nordvik Hasselberg som har illustrert boken. Hun er helt fantastisk, og hadde masse innspill jeg ikke hadde tenkt på. For eksempel glosene på illustrasjonene, så det samtidig blir en billedordbok. Det er veldig viktig for barn å lære visuelt, sier Mari.

Videre forteller den ferske forfatteren at dette absolutt blir noe hun blir å gjøre mer av i fremtiden.

– Jeg prøver å få nye idéer og utvide boken. Jeg snakket nylig med redaktøren for Orkana Forlag om å ta en turné rundt omkring i Troms og Finnmark. Til barnehager og kanskje første- og andreklasser for å synge sangene med dem.

Mari sier hun syns det er veldig viktig at barna lærer seg språket i ung alder. Hun jobber med språkreir og språkdusj i Nordreisa sammen med Kvensk institutt, og ser klart den positive effekten det har hatt på barna.

– De har ikke samme stigma rundt det kvenske som de eldre generasjonene kanskje har sittet med tidligere. Barna kommer med et helt nytt språk uten noen negative tanker, sier hun.

Glosene på illustrasjonene hjelper både barn og voksne med navn på gjenstander. (Foto: Elisabeth Mosand)