Fersk mjødurt, sitron, sukker, vann og sitronsyre kokes sammen til den lekreste sirup. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Fersk mjødurt, sitron, sukker, vann og sitronsyre kokes sammen til den lekreste sirup. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Ruijan Kaiku har i løpet av sommeren fått henvendelser fra lesere som ønsker oppskriften på mjødurtsirup som vi trykket på sistesiden i nr. 5 i 2012.

Redaktør Liisa Koivulehto er blant dem som pleier å sanke inn mjødurten for å lage både saft/sirup og badstukvaster, og hun har allerede laget årets første sirup.

– Jeg lagde en omgang saft i forrige uke, men det var nok litt for tidlig. Den beste tiden for å lage sirup er nå, forteller hun.

Hun kan fortelle at årets kjølige sommervær i nord ser ut til å være perfekt for mjødurtveksten.

– Akkurat nå er det mye mjødurt, i alle fall i Troms. Det er viktig at blomstene høstes akkurat nå når de er i ferd med å springe ut, og at en ikke bruke eldre blomstrer som ryr, forteller Koivulehto.

Selv bruker hun sirupen som saft eller blandet inn i andre drikker. Men den brukes også som sirup på pannekaker, is og ikke minst ovnsbakte epler.

– Mjødurtsirup på ovnsbakte epler gir en fantastisk duft av sommer, smiler hun.

Mjødurt i tørket form har også mange bruksområder, blant annet til fotbad, te og til å gi aroma i badstua.

– Mjødurt gir nydelig badstuvann! Det er bare å samle buketter og tørke de oppned på luftig plass, feks i utebod. Når en heller kokende vann over, så gir det en deilig duft, sier hun.

Opp i gjennom tidene har mjødurt blitt brukt som medisinplante, blant annet fordi den inneholder salisylsyre. Den ble brukt som smertestillende middel før kunstig fremstilt acetylsalisylsyre overtok. og i følge Norsk institutt for bioøkonomi skal urten også ha antiseptisk og betennelseshemmende virkning ved leddsmerter og revmatiske plager. Den anvendes også ved influensa, ødem, blære- og nyrelidelser, gikt og revmatisme.

Mesiangervo/hirvenruuhosiirappi ja -juoma

70 kpl hirviruuhon/mesiangervon nuppuja tahi äskön auenneita kukkia (vanhoista kukista tullee roskaista juomaa)

3 litterii vettä
4 kg sokkerii
4 sitruunaa

100 g sitruunahappoo

Viruta kukat hyvin. Kuori sitruunat ja poista tarkasti kaikki valkkee. Leikkaa sitruunan kiivuiksi/viipaleiksi ja poista siemenet. Laita kukat ja sitruunankiivut ishoon astihaan mikä kestää kiehuuvan kuumaa vettä. (Teräsämpäri oon hirmuisen hyvä näissä hommissa!)

Keitä veđen ja sokerin ja kaađa sen kukkien ja sitruunakiivujen päälle. Anna jähtyyt. Lissää 100 g sitruunahappoo.

Anna seissoot kaalossa/kalsseessa/viileässä 5-7 vrk. Siivitte ja pane flaskhuun/pullota.

Säilytä kalsseessa.

HUOM! Tämä oon hyvin paksuu. Käytä sen niinko toisenki siirapin. Se antaa kesän haijun/hajun esimerkiksi uuniäpyliihiin. Ko halluut juomaa, sekoita paljon vettä, esimerkiksi 1:10. Sie häyđyt freistata mikä oon soppeeva sekoitus.

Mjødurtsirup og -drikk

70 stk mjødurtknopper eller nylig åpnede blomster (gamle blomster gir rusk)

3 liter vann

4 kg sukker

4 sitroner

100 g sitronsyre

Skyll blomstene godt. Skrell sitronene og fjern alt det hvite. Skjær sitronene i skiver og fjern frøene. Ha blomstene og sitronskivene i et passe stort kar som tåler kokvarmt vann. (Ei bøtte av stål er aller best!)

Kok opp vann og sukker og hell det ovar blomst og sitronskivene. Avkjøl. Ha i 100 g sitronsyre.

La trekke i et kjølig sted 5-7 døgn. Sil og ha i flasker. Forvares kjølig.

NB! Brukes som sådan som sirup. Gir en duft av sommer for eksempel til ovnstekte epler! Utblandes til drikk, bruk mye vann. Start med 1:10 og prøv deg fram.

Mjødurten er kjent plante i nord. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Mjødurten er kjent plante i nord. KUVA LIISA KOIVULEHTO