«Pass dere for fullmånen»: Arne Hauge romandebuterer med «Bitt av frost». (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)

 

«At Ingeborg vet null og niks om slektas kvenske bakgrunn, er hennes minste problem. Det er monstre løs i hennes verden. Hvem sa at forandring fryder?»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Forfatter og Ruijan Kaiku-redaktør, Arne Hauge, er for tiden aktuell med boka «Bitt av frost». Den 292 sider lange boken, som primært retter seg mot ungdom og voksne, gis ut på Krabat forlag, forfatterens eget forlag. Hauge har tidligere skrevet og vært medskribent på flere utgivelser, men dette er første gang han gir ut en roman.

– For meg har romansjangeren vært utfordrende, jeg har ønsket å få det til i over førti år, men først nå føler jeg at koden er knekt, sier forfatteren.

Boken handler om ei jente på Vestlandet som heter Ingeborg. Hun er elleve år og har det forholdsvis vanskelig i oppveksten. Og verre skal det bli. Med seg i bagasjen har hun livserfaring som både kan være til hjelp og til hinder. Bokens bakside hinter om at det ikke bare er medvind i Ingeborgs liv:

«At Ingeborg vet null og niks om slektas kvenske bakgrunn, er hennes minste problem. Det er monstre løs i hennes verden. Hvem sa at forandring fryder?»

– I hvilken grad kan boken linkes til det kvenske?

– På den ene siden er det ikke særlig relevant. På den andre siden er det superrelevant, sier Hauge, og utdyper: – Ingeborg er uvitende om sin kvenske bakgrunn, men får vite om det underveis. Man kan si det er dekkende fordi mange går rundt og er kven uten å vite om det. Hva hun eventuelt gjør ut av det er opp til henne, det er ikke et tema akkurat i denne boken.

På spørsmål om dette betyr at det kommer flere bøker, svarer forfatteren at det ikke er utenkelig.

– Motivasjonen og drivkraften er ønsket om å skape noe og å avdekke en skjult verden, som her tilfeldigvis er befolket med blant andre Ingeborg. Hvis jeg ikke skriver kjenner jeg på dårlig samvittighet over å ikke være i den verdenen for å lage rabalder, sier han.

– I bunnen ligger en sann historie, men det ønsker jeg ikke å røpe mer om akkurat nå, sier Hauge.


Skyldig etter tiltalen: I over førti år har han ønsket å gi ut en roman, og nå er den her. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)

– Jeg må få takke Wilfred Hildonen og Lill Vivian Hansen som har gjort en glitrende jobb med henholdsvis omslagsillustrasjon og grafisk arbeid, sier Hauge.

Foreløpig selges boken kun gjennom egen distribusjon, opplyser han, så dersom man skal ha tak i boken må man kontakte forfatteren eller Maureen Bjerkan Olsen.

– Det er ikke så mange som har lest boken ennå, men de få som har gjort det har gitt positive tilbakemeldinger, avslutter Hauge.

Oversikt over Arne Hauges utgivelser

Norsk folkeswing – En lærebok, 2013

Blindesaken – En arbeidskonflikt, 2016 (sammen med Maureen Bjerkan Olsen)

Det hete fesk – Se oon saita, 2020 (sammen med Maureen Bjerkan Olsen)

Laksen og livet, 2020 (sammen med Frank Halvorsen)

Lykkerommet – Onnenpaikka, 2021 (sammen med Maureen Bjerkan Olsen)

Bitt av frost, 2022