Folk och kultur presenterer blant annet en kortfilm om JORD (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Gjennom prosjektet «Folk och kultur» er det laget små filmer med blant andre musikerne i JORD, en forestilling av Tornedalsteateret, samt innslag om slektsgransking og forfattere fra området.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I februar har Folk och kultur hatt fokus på tornedalsk kultur, og har lagt ut syv filmer med ulike tema og vinklinger tilknyttet språk og kultur. Folk och kultur er en svensk digital kulturplattform som tar for seg ulike tema innen kulturarv og kulturpolitikk. Filmene skal være tilgjengelig for alle etter at man har registrert seg med en epostadresse.

Musikere fra Tornedalen

I den ene episoden, Mean maa teän maa, får vi bli bedre kjent med tornedalsk musikk og musikere, deriblant JORD, og vi får høre litt om hvorfor de startet med musikk.

– Jeg tror det finnes noe mer i menneskene, noe større som man ikke forstår. Og når man spiller og spiller blir en pluss en mer enn to på et vis, sier Erling Fredriksson i filmen.

I filmen blir vi også bedre kjent med blant annet en operasanger og et countryband. I en annen snutt i filmserien får vi også høre Yana Mangi joike Altajärvi.

Dramatisk teater

En kortfilm er viet Tornedalsteaterets oppsetting av Isän Ääni -Varjoitten voima: Faderens röst. Her møter vi Claes (spilt av Nikolai Äystö Lingholm) som har kjøpt en gård i Karesuandotraktene som tidligere var bebodd av en kraftfull Læstadieanerpredikant. I snutten får vi se hvordan Claes blir bedre kjent med læstadianismen gjennom sin barndomsvenn.

Slektsnavn og rariteter

Vi finner også et intervju og samtale med forfatter, redaktør og folkloreforsker Erik Kuoksu. Han har solid kunnskap om bruk av navn i Tornedalen og kanskje spesielt i Lappland. Basert på slektsforskning og gårdsforskning forteller han om bruken av slektsnavn og landsbynavn i Tornedalen, i tillegg til andre kuriositeter.

En film er viet en samtale mellom tre nordlige forfattere som har arktiske elementer og kjærligheten til hjemplassen felles. En annen filmsnutt er viet den 91 år gamle forfatteren Brita Mangi fra Lannavaara. Den siste filmen Moder jord och Fäderens röstar er viet utviklingen av språket og kulturarven i Tornedalen.