Mikrotekst: Kvenene har tatt sangen, som skal pryde baksiden på de nye førerkortene, til sine hjerter. Såpass at den tidvis omtales som «Kvenfolkets sang.» Egentlig heter den «Hyvän illan», men finnes også under tittelen  «Kärleksvise från Erkheikki.» (Kuva: Statens vegvesen)

 

Statens vegvesen ruller for tiden ut et nytt design på det norske bilsertifikatet. I mikroteksten på baksiden, som er en del av sikkerhetselementene i det nye førerkortet, vil man framover finne sangteksten til «Hyvän illan.»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Førerkortet har nytt design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

Nytt design, nye sikkerhetselementer. (Kuva: Statens vegvesen)

– Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med nytt design. Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere. Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort, forteller senioringeniøren. Det er Statens vegvesen som melder dette i ei pressemelding.

Det lagt inn flere nye sikkerhetselementer i de nye førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet vil man finne Kvenfolkets sang «Hyvän illan.»

Vil hedre det kvenske folket

Ruijan Kaiku har vært i kontakt med Kristiansen, som sier at vegvesenet, ved valg av mikrotekst på baksiden av de nye førekortene, ønsket å gjøre ære på det kvenske folket.

– Vi har tidligere hatt dikt på norsk og samisk, og ønsket denne gangen å hedre det kvenske folk med et kvensk dikt. Vi vurderte flere alternativer, men falt ned på dette etter enstemmighet i arbeidsgruppen, sier Kristiansen.

John Erik Kristiansen. (Kuva: Statens vegvesen)

Han opplyser videre at diktet kan være synlig med det blotte øyet, men at det vil kreves hjelpemidler for å bli lest.

– Hvor lenge kan vi regne med at «Hyvän illan» vil være på norske førerkort?

– Det er ikke satt noe dato for hvor lenge dette diktet vil være et sikkerhetselement på førerkortet, sier han.

Senioringeniøren opplyser at vegvesenet var opptatt av å finne et kvensk dikt som ikke var beskyttet av åndsverksloven, og at de har vært i kontakt med Kainun institutti – Kvensk institutt, som blant annet har bistått ved å kvalitetssikre at diktet kan benyttes.

– «Hyvän illan» er, etter hva vi har forstått, et av de aller mest kjente diktene, og har i tillegg et hyggelig budskap. Vi ønsket rett og slett bare å gjøre ære på det kvenske folk.