Hva har de brukt mellom laftene, mon tro? Ruijan Radio ble med ekspertene på befaring. (Foto: Arne Hauge)

 

Hyvvää päivää. Mie olen Frank Halvorsen. Hei alle sammen. Æ heter Frank Halvorsen og er klar for en ny sending her på Ruijan Radio.

Hvor ble hun av, hun som het Maria Helene Pedersen og som ble kalt «Knut-Marja.» Den saken skal vi se mer på i dagens sending, for vi skal nemlig snakke med en etterkommer av kvenjenta.

Med eksklusiv premiere her på Ruijan Radio skal vi også se på ei gammel badstue. Nemlig ei røykbadstue, noe som betyr at folkene fyrte uten ovn, har vi skjønt. Da ble haugen av steiner så varme at påkastet vann fordampet, noe som i sin tur varmet opp også menneskene som satte seg der inne. Og fisk, laks og slikt som man ønsket å røyke. Den badstua befinner seg ved Sletten gård i Langfjordbotn i Finnmark, der vi ble med eier og eksperter på befaring. Spørsmålet man stiller seg, er om badstua er verneverdig nok til å havne på Riksantikvarens eksklusive – og ennå alt for korte – liste over fredete kvenske kulturminner.

Dessuten skal vi tilbake til Kyläpeli for mer moro derfra. Til gjenbruksmarkedet som ble arrangert, inkludert prat med noen av selgerne. Og vi skal naturligvis ha kvensk språkhjørne, denne gang med ord og uttrykk knyttet til den årstiden vi står foran. Høsten.

Til sist i dagens sending leter programlederen videre etter sine kvenske røtter. Er han kven, eller er han ikke kven, det er spørsmålet vi stadig stiller. Svaret, tør vi røpe, er ja. Veldig ja. Programleder er kven så det holder.

Met kuulema, vi høres.