Redningsmannskap fires ned fra et helikopter etter et snøskred i Nord-Troms i 2023. Som regel er det ingen tid å miste når mennesker er tatt av snømassene. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Skredulykker skjer hver eneste vinter, og det er gode grunner til at Fjellvettreglene finns. Spørsmålet er bare om de følges.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Påsken er her og mange skal ut i den norske fjellheimen i påska, eller om vinteren generelt. Da kan det være greit å ta sine forholdsregeler. Spesielt om man befinner seg i Ruija, nord i landet.

Det er nemlig fjellene i Troms som krever desidert flest menneskeliv. Det har NRK skrevet om i 2022. Faktisk dreier det seg om så mange som 40 prosent på landsbasis:

«De siste 20 årene har 112 personer mistet livet i skredulykker i Norge. 45 av disse døde i fjellene i Troms», kunne statskanalen opplyse om.

Når det gjelder snøskred, har hele 108 mennesker mistet livet i Norge siden høsten 2008, og 798 personer er tatt av skred, ifølge Varsom. Det gir et snitt på 47 personer hver vinter.

Mange årsaker

Ved siden av skredulykker er det stadig andre typer redningsaksjoner, blant annet der folk er værfaste, at noen har skadet seg eller fordi noen har gått seg bort.

Det er ikke uten grunn at de såkalte Fjellvettreglene har kommet til. Ni fjellvettregler så dagens lys etter en rekke ulykker så langt tilbake som påsken i 1950. Disse har naturligvis vært gjennom noen revisjoner siden den gang.


Et redningshelikopter på skredoppdrag i Nord-Troms forrige vinter. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Reglene er ment som råd for ferdsel i fjellet, og det er Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening som står bak disse.

Fjellvettreglene / Norjan tunturisäännöt

De norske fjellvettreglene ble i 2019 oversatt til kvensk i forbindelse med utgivelsen av Visit Lyngenfjords nye vandreguide på kvensk. Selv om det kanskje ikke er livsnødvendig å beherske reglene på kvensk, så er i alle fall muligheten til stede.

Og om du lærer deg alle eller noen utenat, har du i alle fall et særs godt kort i ermet, dersom noen skulle skryte av å kunne fjellvettreglene på rams. For sannsynligheten for at de kan noen av dem på kvensk også er trolig ganske liten.

Her kan du lese og lære:

1 Planlegg turen og meld fra hvor du går Suunnittele matkan ja muistele muile minne menet.
2 Tilpass turen etter evne og forhold Suunnittele matkan kykyjen ja sääolosuhteitten mukhaan.
3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel Ota huomihoon sää- ja ritu- (elikkä vyöry-) varoitukset.
4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer Varaudu siihen ette sää saattaa muuttua huonoksi ja kylmentyä lyhykäisilläkin matkoila.
5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre Ota tarpheeksi varustheita myötä ette saatat auttaat ittesti ja muita.
6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Valite tyhä turvallisia teitä. Ota selvä ja tunnista vyöryvaaramaastot ja huonot jäät.
7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. Käytä karttaa ja kompassia niin että aina tiijät missä olet.
8 Vend i tide, det er ingen skam å snu. Pyörrä takaasin kothiin ajoissa, koska koskaan ei ole häpeä mennä takaasin.
9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Säästä voimia ja haje suojapaikan jos tarttet.

 

Kilde: Visit Lyngenfjord