Struves meridianbue er utgangspunkt for kunstprosjektet. Her fra fjellet Bæskades i kommunene Alta og Kautokeino, hvor meridianbuen krysser. (Arkivfoto: Erling Nilsen, Statens vegvesen/Altaposten)

 

Nyt silloin? Blir du med nå da?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Plakaten som Alta kunstforening har laget i anledning jakten på kjekk nordnorsk ungdom. (Illustrasjon: Alta kunstforening(NåDa/DálDalle/NytSilloin)

Er du mellom sånn sirkus 15 til 19 år? Og kommer fra Alta, Kautokeino eller Hammerfest? Da kan du være midt i blinken for Alta kunstforening, de jakter nemlig på de rette ungdommene til et nytt nasjonalt kunstprosjekt. Prosjektet heter NåDa/DálDalle/NytSilloin, hvor det siste er kvensk og betyr, du gjettet rett, nå da.

«Prosjektet vil foregå på helgesamlinger høsten 2022 og våren 2023», melder kunstforeningen, som altså vil ha unge folk med seg for å dra kunst-lagingen i havn. Utgangspunktet, melder de til Ruijan Kaiku, har å gjøre med et kulturminne nordpå. Nemlig Struves meridianbue. Hva er så det? Vi lar Riksantikvaren svare:

«Struves meridianbue var den første storskalerte, vitenskapelige oppmålingen i verden. Den ble gjennomført i perioden 1816 til 1852 under ledelse av Friedrich Georg Wilhelm Struve. Meridianbuen er enestående i sitt omfang og kvalitet, og representerer et viktig element i geovitenskapens historie.»

Hvis du spør deg selv hvorfor Riksantikvaren skriver om oppmåling, så har du tenkt rett. Buen var nemlig det første teknisk-vitenskapelige kulturobjektet som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Mer nærliggende for oss; buen har 265 terreng-målepunkter gjennom ti land fra Svartehavet til Hammerfest. Faktisk ligger 15 av punktene i kommunene Hammerfest, Alta og Kautokeino, hvorav fire står innskrevet på lista vi nevnte.

Ungdommene skal neppe jobbe alle med prosjektet, kunstforeningen har nemlig med seg Matti Aikio. Han er samisk kunstner fra finsk side, og jobber med visuell kunst.

Interessert? Da bør du melde deg før torsdag 15. september, altså om nokså kort tid for å bli med. Du finner mer om prosjektet hos altakunstforening.no, og for påmelding alta.kunstforening@gmail.com.