Stortingspresident og Børselv-supporter Tone Wilhelmsen Trøen. I bakgrunnen elever fra skolen hvor de stadig har blitt flere. (Foto: Privat)

 

«Veldig optimistisk og fint å høre at det faktisk var flere elever nå enn da jeg besøkte dem forrige gang.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det nærmer seg tampen av skoleåret 2020-2021, derfor passer det med noen ord fra Tone Wilhelmsen Trøen.

Tone er landets stortingspresident, og ordene ble sagt for en god stund siden. Nemlig da hun digitalmøtte Børselv skole den 16. mars i år, der anledning var Kvenfolkets dag. Det ble et herlig gjensyn og takk for sist fra hun sist møtte elevene, i slutten av september 2018. På de snaue tre årene har elevtallet ved skolen i Børselv økt. Mye.

Ting og tang

– Det var veldig optimistisk og fint å høre at det faktisk var flere elever ved Børselv skole enn i 2018. Faktisk en god tilvekst, og det synes jeg var positivt. Det lover veldig godt, sa Wilhelmsen Trøen overfor Ruijan Kaiku i kjølvannet av møtet.

Elevene fikk spørre om ting og tang, Tone sier dette om jenta som tenkte mye på den farlige pandemien. Den som ennå er ute og lusker.

– Elevene var nysgjerrige på hvordan ting henger sammen, og hun jenta satte nok ord på det mange av oss føler. At vi innimellom er redde og bare gleder oss til det blir bra igjen.

Wilhelmsen Trøen sier hun setter pris på å lære mer om det kvenske. Og at det gjør inntrykk:

En sterk opplevelse

– En av elevene fortalte at fordi han lærte kvensk på skolen kunne han snakke kvensk med bestemora si. Og da han fortalte meg det – og viste både med øyne og ansiktsuttrykk hvor viktig det opplevdes for henne å snakke kvensk med barnebarnet –  var det en sterk opplevelse. Som jeg har tenkt mye på. Det er vonde sider ved det å få språket sitt undertrykt, slik mange har opplevd. Jeg kan bare prøve å sette meg inn i hvordan hun bestemoren følte det. Kvensk historie og kultur er et underbelyst tema, og jeg har satt veldig stor pris på å få lære mer om det.

Stortingspresidenten sier seg også imponert over arbeidet som gjøres med å ta vare på kvensk språk og kultur. I Børselv og Lakselv og mange andre steder. Det er, sier hun, en svært viktig del av vår felles historie og kultur. Lett å lære kvensk er det ikke, det var elevene ærlige på, særlig siden foreldrene gikk glipp av språket.

Er stolte

– Men det var rett og slett et veldig hyggelig gjensyn. Jeg kunne gjerne tenke meg å besøke dem igjen. Og det hadde vært utrolig stas om de kunne komme på besøk på Stortinget, avrunder Wilhelmsen Trøen.

– Det var et artig møte, sier skolens rektor Kirstin Eliassen i en kommentar.

– Vi er stolte over at stortingspresidenten husket oss, og at hun ønsket å komme tilbake og besøke oss.

Sier altså rektor, som sitter på detaljene om hvor gledelig mye elevtallet har økt, så les gjerne denne saken:

Sak med rektor