Daniel Wikslund hadde en sentral rolle under Kyläpeli 2021. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Det skjer mye i Tornedalen og omegn sommerstid. For dem som har tenkt seg den veien i sommer og tidlig høst, kan det være vel verdt å merke seg noen datoer.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Tornedalsteateret henter fram publikumssuksessen fra 1999-2000, «Den lycklige laxen», en musikal om Pajalas historie fra 1600-tallet og fram til vår tid. På teaterets hjemmeside varsler de premiere den 2. juli, etterfulgt av forestillinger 3. juli og 5. til 7. juli. Billettsalget åpner på tickster.se den 2. mai.

Les også: Slik blir den kvenske festivalsommeren

Tornedalens nasjonaldag

Den 15. juli markeres Tornionlaaksolaisten päivä/Tornedalingenes dag. Eva Kvist fra Svenske Tornedalingers Riksforbund (STR-T) opplyser at det sannsynligvis vil bli noen markeringer.

– Svenske Tornedalingers Riksforbund har til hensikt å holde en form for fysisk markering av dagen, og vil begynne planleggingen neste måned. Foreningen Meänmaa bruker også å markere dagen, sier hun.

Marknad i Matarengi

Den samme helgen, 15. til 17. juli, arrangeres Matarengi marknad 2022 i Matarengi (Övertorneå). Marknaden ble arrangert for første gang i 1979 og er i dag en av de absolutt største årlige tilstelningene i Tornedalen, ifølge marknadens nettsted.

Daniel Wikslund, den svenske riksspillemannen som har besøkt Norge en rekke ganger, sier til Ruijan Kaiku at han skal være «pausefugl», konferansier, samt lede PolkaGympa under marknaden.

«Kom og ta del i den store markedshelgen i Tornedalen. Møt lokalbefolkning, gründere, hjemvendte og turister. Årets marked sirkulerer rundt temaene mat, håndverk, barn, sport og næringsliv», skriver arrangøren på sosiale medier.

Språkleir på Seskarö

I perioden 20. til 24. juli avholder Meän kulttuurikehto sin årlige Sommerleir på Seittenkaari/Seskarö. Det er en språk- og kulturleir, hvis hensikt er å bevare meänkieli og finsk språk og dets folks kultur. Det blir også muligheter for bading i havet og avslapping på stranden. Leiren byr på mange ulike aktiviteter for alle aldre, det skriver arrangøren på sosiale medier.

Saunafestival i Kukkolafossen

Den siste helgen i august, nærmere bestemt 25. til 28., inviterer Svenska Badstuakademien til en saunafestival i Kukkolaforsen. Badstuakademien er en ideell forening med det formål å pleie og spre god badstukultur. Det opplyser styremedlem, stabsjef og koordinator Svante Spolander til Ruijan Kaiku.

– Det blir underholdning, musikk, seminarer, lokale matdelikatesser, bading i Torneelven og mye badstu. Det blir blant annet røykbadstu, teltbadstu, bybadstu, drivhusbadstu, boblebad med mer, sier Spolander.

Sauna for alle penga når Svenska Badstuakademien stimer i vei med saunafestival i Kukkolaforsen. August er måneden det skjer. (Arkivfoto)