Den tornedalske vokalkunstneren Meri Nikula. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Vokalkunstner Meri Nikula har en språkstyrke av en annen verden. – For hvert ord man lærer seg, åpner det seg vinduer inn i den andre kulturen, sier den bereiste sangeren.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Meri Nikula er usedvanlig bereist. Og språksterk. Polyglott, heter det visst, folk som mestrer flere og til dels mange språk.

Sangeren og vokalkunstneren vokste opp i den finske byen Torneå, den ligger på motsatt side av den svenske byen Haparanda med Torne elv i mellom. Hun flyttet ut som 16. I en alder av rundt 19 bodde hun en tid på Island – hun rakk også et år på folkehøgskole i Sør-Norge – før hun studerte ved konservatorium og kunstakademi i Nederland. Senere i livet bodde hun også mange år i Japan.

Finnmark også

– Så det er nokså nylig at jeg flyttet til Sverige. Jeg ville tilbake til Tornedalen, og fant et hus på svensk side. For meg spiller det ingen rolle om jeg bor i Finland eller Sverige, siden jeg snakker både svensk og finsk, sier kunstneren.

Skikkelig trøkk i kirka da Nikula hevet røsten. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Jeg har bodd i Finnmark også, i mange år. Bodde i Kautokeino, og min datter er født i Hammerfest, sier Nikula, hun prater med oss på flytende norsk, så og si uten aksent som røper finsk eller svensk opprinnelse. Nikula har for øvrig holdt på lenge med prosjekter som har med kvenfolket å gjøre.

Nært og kjært

– Jeg har selv vært en som flyttet fra Tornedalen og til Nord-Norge. Det føles som om jeg har kommet samme veien, sier hun.

– Det føles kjent?

– Ja, det gjør det. Kvensk kjennes også kjent og nært til språket vårt i Tornedalen. Meänkieli. Gjennom årene har man blitt en blanding av språk og folk, så det kjennes naturlig og er noe jeg gjerne vil jobbe videre med, sier hun.

– Dessuten elsker jeg Nord-Norge. Landskapet som åpner seg opp mot havet. Jeg trenger å komme hit, sier musikeren og kunstneren.

Åpner vinduer

Ett av høstens oppdrag for Nikula var bestillingsverket «Syämen maisema – Hjertets landskap» til festivalen Lyden av Skallelv. Pluss konsert etterpå, som hun også fikk usedvanlig mye bra tilbakemelding på. Vakker og rørende vokalkunst, mente folk, de satte også pris på de finske folketonene som Nikula denne gangen valgte å ha med.

– Når det gjelder språk og det å lære seg språk, så tenker jeg at hvert eneste ord er til nytte. Hvert ord åpner på et vis opp et vindu. Derfor vil jeg oppmuntre folk til å lære seg språk. Og hvis du ikke har anledning til å lære hele språket, så lær i det minste noen ord. Det begynner alltid der, med noen få ord, og kanskje opplever du at blir det flere og flere av dem.

– På den måten forstår man også bedre en annen kultur, forstår den på en annen måte enn om man ikke kan noen ord på det språket, lyder Nikulas oppmuntring.