Alle kan hive en disc, likevel smart med en porsjon instruksjon. Kåfjord i Troms kommer garantert til å løfte landsdelens samlede frisbee-kompetanse. (Foto: Olderdalen frisbeeklubb)

 

Av copyright-grunner bør eiere av baner på norsk skrive «discgolf.» På kvensk kalles det friskt nok «frisbiigolfin.»

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Svein Arild Soleng tok både sportslig og kvensk affære, sommeren 2020 åpnet den 3-språklige banen. (Foto: Privat)

I Olderdalen i Kåfjord kommune i Troms finnes det et nytt og spennende informasjonsskilt.

«Olderdalen DiscGolfBane,» står det øverst på skiltet. Under ser vi et tegnet kart over banen med symbolforklaringer og respektive hull – hull som i praksis er små kurver fordi det her handler om disc’er som skal kastes og ikke golfballer som skal slås.

Det mest spennende ved skiltet er likevel teksten med regler, de står nemlig oversatt også til kvensk, merket med det kvenske flagget.

Beskyttet

– Her i Olderdalen har vi laget en ni kurvs discgolfbane. Det spesielle er at all informasjon er på tre språk. Norsk, samisk og kvensk, sier banens initiativtaker, Svein Arild Soleng.

Det viser at vi alle kan påvirke kommunene og andre til å ta hensyn til det kvenske. Mitt forslag til kvensk informasjon i Kåfjord ble for øvrig godt mottatt, sier Soleng, og tilføyer at ordet disc må brukes fordi navnet «frisbee» er beskyttet. Sporten er i dag Norges mestvoksende, og kan drives store deler av året.

Faktisk kan det spilles etter at snøen har lagt seg. Det går for eksempel fint å spille på skaresnø, sier bane-gründeren.

En topp bane

Det var via Ut i NORD, et turprogram for kommunene i Nord-Troms, at ideen ble realisert og finansiert. I arbeidsgruppa foreslo Soleng discgolfbane som et av tiltakene i Kåfjords prosjekt for sentrumsutvikling, hvor det endte med bane beliggende i sentrum av Olderdalen. Selv fikk han hovedansvaret for hele prosjektet, og gikk proft til verks.

Skiltet som pryder Olderdalen discgolfbane. (Illustrasjon: Olderdalen frisbeeklubb)

– Vi fikk god kontakt med leverandør fra Sune sport i Oslo, så gikk veldig greit å bestille nødvendige varer. Vi fikk også nordover to personer som designet banen for oss, blant annet en europamester. Oppfølgingen var kort sagt meget god.

Kø i helgene

Forsommeren 2020, da snøen endelig dro og marka tørket opp, ble banen bygd. I skrivende stund er banen klar og spillet i gang, og det skal neppe stå på interessen, tror folkene bak. Nærmeste bane er i Skibotn, og til sammenlikning har banen i Tromsø så mye folk i helgene at det er kø. Nesten ingen vits å dra dit i helgene, bekrefter Soleng, selv et ivrig medlem i Olderdalen frisbeeklubb. De fins på Facebook, lyder tipset vårt.

For folk flest er dette nokså nytt, så når skolen starter til høsten skal vi få oppover instruktører som kan fortelle om sporten.

På hugget

Soleng nytter igjen høvet til å takke de involverte, blant andre kommunen og leverandøren, som tok det kvenske innspillet på strak hånd. Forslaget om å skilte ble enkelt godkjent, i en kommune som også ellers er utpreget 3-språklig.

Her i Kåfjord har vi automatikk i at det skal være på samisk i tillegg til norsk, og kommunen er velvillig til å bruke også kvensk bare man er på hugget. Leverandøren ble også begeistret for banen vår, de sa det var den første banen i landet på tre språk, avslutter Soleng, han er selv engasjert i kvensaken og tar til orde for at vi alle kan påvirke til mer bruk av kvensk i dagliglivet.