Daniel Särkijärvi er språkaktivist og kjent for mange fra hans pedagogiske opplegg på de årlige språkleirene. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

Nå krever Daniel Särkijärvi tiltak fra det svenske skoletilsynet. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Daniel Särkijärvi trodde ikke sine egne ører da sønnen fortalte om en hendelse på skolen en dag i juni: Læreren hadde fortalt klassen at barnets morsmål, Meänkieli, høres ut som en rautende ku.

– Barnet mitt forteller vanligvis ikke så mye om hva som skjer på skolen. Men nå fortalte han dette med en gang, noe som indikerer at det som skjedde var viktig for ham og en negativ opplevelse og en forferdelig situasjon, sier Särkijärvi til SVT.

Språkaktivisten Särkijärvi er glødende opptatt av revitalisering av Meänkieli, og her i Norge kjenner mange kvener han gjennom hans språklige opplegg rettet mot barn. Kommentaren fra læreren skal ha kommet da klassen snakket om språk, og læreren skal også ha sagt foran klassen til Särkijärvis sønn «Jeg er ikke enig med faren din».

Daniel Särkijärvi er bekymret for at lignende ting kan skje igjen, og har derfor bedt kommunen om å gi lærerne kursing om minoritetsloven. Han skal også ha rapportert om hendelsen videre til det svenske skoletilsynet, som har sendt saken videre til Diskrimineringsombudet (DO).

«Individuell sak»
Skolens rektor skal ikke ha ønsket å kommentere hendelsen til SVT Uutiset, men ifølge en e-post som redaksjonen har lest, beklager rektor. Rektor avviser dermed ikke at dette har skjedd på skolen. I følge skolelederen i Kalix har skolen opptrådt som den skal i slike tilfeller: Både læreren og skolelederen har beklaget, både til eleven og elevens far, sier skolelederen. I tillegg er det laget en avviksrapport fra hendelsen.

– Det er en enkeltsak, der en individuell lærer uttrykte seg klønete, som vi håndterer i henhold til retningslinjene vi har mot krenkende behandling og diskriminering, sier skolesjef Charlotte Sundqvist til SVT Uutiset. 

Men kursing i minoritetsloven er ikke planlagt fra kommunens side.

– Heldigvis skjer denne typen ting veldig sjelden. Vi jobber etter planene vi har, sier Sundqvist.