Språkspillet New Amigos går nye veier for å fremme det kvenske. (Arkivfoto)

 

Gjennom New Amigos språkspillapp kan du sertifisere din kvenske språkforståelse.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Språkspillet New Amigos har tidligere kommet med kvensk versjon både som brettspill samt som app til mobil og nettbrett. For å ytterligere styrke motivasjonen blant barn og unge har folkene bak nå utviklet en eksamensmodul for appen.

– Når en spiller har mestret alle kortene på et nivå, tilbyr vi muligheten for å ta en eksamen for å bekrefte mestringen. I denne modulen vil spillerne møte en eksaminator ansikt til ansikt, som tester spilleren på sitt nivå, kort for kort. Dette gir en poengsum etter hvor mange kort som blir riktig besvart, og bestått dersom minst 80 prosent er rett, forklarer daglig leder Hilde Skanke ved Kvensk institutt.

Niilo Skjelnes-Mattila er en av flere som har lest inn innhold i appen på kvensk. (Foto: Silja Skjelnes-Mattila)

Sertifikater

New Amigos tilbyr to sertifikater på hvert nivå, ett som bekrefter passiv språkforståelse og ett for aktiv språkforståelse.

«Det vil således være 6 sertifikater å strekke seg etter. Sertifikatene utstedes som digitale trofeer til å poste på sosiale medier, og sendes spilleren ferdig innrammet til å henge på veggen samt som klistremerke for mobil eller pc eller tablett», heter det i ei pressemelding fra instituttet og New Amigos.

De skriver at sertifikatet «Passiv språkforståelse A1» er noe alle kan klare, og at det samtidig gir selvtillit som trengs for å strekke seg videre etter neste sertifikat, aktiv språkforståelse på samme nivå.

– Ved hjelp av denne steg-for-steg metoden, med offisielle bekreftelser underveis, tror vi at mange unge raskt vil gå fra null til B1 i kvensk og således kunne ta språket i daglig bruk, sier Skanke.

Hun oppfordrer alle som ønsker å ta sertifikatet om å kontakte Kvensk Institutt. De har nemlig tilgjengelige eksaminatorer.

– Alle som tar et kvensk språksertifikat får en premie, og alle som tar et sertifikat innen utgangen av mars blir med på trekningen av en hovedpremie. Med en verdi på kroner 2.000. Vinnerne blir tilskrevet og premiene  offentliggjort på instituttets nettsider.

Internasjonale utmerkelser

New Amigos er et norskutviklet brettspill som også er tilgjengelig som app, og tanken er at et undervisningsspill kan være like morsomt som et rent underholdningsspill og samtidig like effektivt som et hvilket som helst undervisningsverktøy. Spillet har mottatt internasjonale utmerkelser både som spill og som språkverktøy.

«Det satses mye på å redde truede språk og kulturer, men dessverre oftest uten ønsket resultat. Hovedutfordringen er å få barn og unge til å ta de truede språkene i bruk når de fleste av talerne er over seksti år. Det er viktig å finne en lystbetont og sosial måte å lære språk på som tiltrekker seg barn og unge. Det er derfor med stor glede og optimisme vi ser at New Amigos norsk-kvensk fikk terningkast 6 av Kvenungdommen», heter det i pressemeldingen.

Vi tar med at KMD og Troms og Finnmark fylkeskommune har støttet utviklingen av spillet på kvensk.