Badstue som verdensarv. (Foto: Finsk badstumester)

 

Finlenderne elsker sin sauna. Så mye at UNESCO måtte ta grep.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det finnes over 3,2 millioner badstuer i Finland. Landet har drøyt 5,5 millioner innbyggere, noe som betyr at dersom hele befolkningen tok badstu samtidig, ville det i hver badstu sitte og svette i gjennomsnitt 1,7 personer. Annerledes sagt; om målet var folk i hver bidige finske badstu, måtte mange sitte alene. Det er garantert verdensrekord i sans for sauna, og tall viser at den dag i dag tar ni av ti finlendere badstue minst en gang i uken.

I siste NFF-nytt, altså magasinet fra Norsk-finsk forening, kan vi lese at den finske badstutradisjonen også er inne på UNESCO’s kulturarvliste. UNESCO er FN’s organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, og badstutradisjonen er inne på lista over såkalt immateriell kulturarv. Dette er samtidig den aller første finske kulturarven som har kommet inn på UNESCO’s liste. Immateriell kulturarv favner nokså bredt, og kan være scenekunst, muntlige tradisjoner, riter og spesielle høytider.

«Badstuene er en udelelig del av vår hverdag, velvære og livstil. I badstuen fremmer man likhet og gjensidig respekt mellom mennesker», kan NFF melde at landets forsknings- og kulturminister Annikka Saarikko understreker i ei pressemelding om saken.