Ole Martin Bekke, Elin Gran Weggesrud, Beate H Adolfsen, Stina Åmo og Magnus Viken. (Foto: Unni E Huru/Norske kvener Ytre Oslofjord)

 

Med ordførerkjedet på plass ble snora klippet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Som same og dermed fra en minoritet fra nord, har det vært sterkt å jobbe med dette. Jeg har selv møtt på usynliggjøringen, ikke minst da jeg ville sy en kofte fra mitt distrikt. Det finnes ingen bilder eller tegninger, bare noen skriftlige utsagn.

Ordene tilhører Stina Åmo, biblioteksjef i Holmestrand i Vestfold og selv fra Tysfjord i Nordland. Anledningen er at Holmestrand sa ja til å markere Kvenfolkets dag 2023. De er dermed blant de så langt 14 kommuner i Sør-Norge som gjør nettopp det, meldes det fra Norske kvener Ytre Oslofjord.

Det var mandag denne uken at leder Beate H Adolfsen var på besøk, der hun skal ha blitt møtt med «hyvvää päivää», god dag, fra bibliotekarstudent Ole Martin Bekke. Foreningen sier i ei pressemelding at et stort arbeid var lagt ned i det som var en markering for å vise at Kvenfolkets uke var i gang. «Ingen som kommer inn på biblioteket kan unngå å legge merke til utstillingen», melder de.

Det var ordfører Elin Gran Weggesrud som ga kommunens tre biblioteker i oppgaven å markere at Kvenfolkets uke er i gang, og Weggesrud stilte selv i ordførerkjedet. Hun kunne melde at også arbeidet med flaggreglement er i gang. Blir det positivt vedtak i kommunestyret 29. mars, klargjorde hun, er det opp til formannskapet å gi eventuell tillatelse til flagging på Kvenfolkets dag.

– Det er viktig for Holmestrand kommune å markere Kvenfolkets dag. Kvenene er en av fem nasjonale minoriteter, og det er viktig at innbyggerne våre får kjennskap til og kunnskap om både folket, kulturen og tradisjonene, sa ordføreren da hun klipte snora.

– Jeg er veldig glad for at foreningen Norske Kvener Ytre Oslofjord tok kontakt, og jeg er også veldig glad for at bibliotekets ansatte var så positive, slik at vi fikk laget en fin fokusuke. Nå kan alle som er nysgjerrige og vil lære mer, stikke innom ett av våre tre bibliotek og jeg håper mange benytter seg av den muligheten, sa ordføreren.

Les også:

Kvenfolkets dag 2023: Landsdekkende oversikt