Håkon Hermanstrand og Ketil Zachariassen sier at de som medlemmer av Sannhets- og Forsoningskommisjonen stadig opplever tankevekkende øyeblikk. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

 

– Vi har fått høre noen sterke historier allerede, røper snnhetskommisjonsmedlemmene Håkon Hermanstrand og Ketil Zachariassen.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Etter Sannhetskommisjonens aller første åpne møterunde i Varanger tidligere i september, kunne kommisjonsmedlemmene Ketil Zachariassen og Håkon Hermanstrand konstatere at det var godt å komme seg ut på veien for å møte folk.

– Det er fint å se at det er såpass mange som er interessert i det vi holder på med, og ikke minst at de har forventninger og innspill til vårt arbeid. Det blir kanskje litt tungt å leve opp til alt dette, men vi skal i alle fall gjøre vårt beste, sier Zachariassen som til daglig er førsteamanuensis i moderne historie ved UiT, og som i sin forskning har arbeidet med et bredt spekter av tema innen moderne samisk, kvensk og nordnorsk historie.

Stort engasjement

Kommisjonskollega Håkon Hermanstrand, som også er PhD-stipendiat i sørsamisk historie ved Nord Universitet, Levanger, setter stor pris på engasjementet folk viser rundt arbeidet deres.

– For oss i kommisjonen er det veldig viktig å høre på de historiene som kommer frem når vi er ute blant folk, og mye av det vi får høre vil jo også styre arbeidet og fokuset vårt videre, sier han og røper at han lærer noe nytt om kvenene hele tiden.

– Nærmest hvert minutt, sier han.

Flere tankevekkere

Han forteller at de allerede har fått noen tankevekkere i løpet av det første året av kommisjonens levetid.

– Jeg blir jo like berørt hver gang jeg får personlige historier, og har flere ganger fått tårer i øyekroken av det folk har fortalt til meg. Disse historiene er jo klare tankevekkere, og gir også en pekepinn på hvor viktig dette arbeidet her faktisk er, sier Hermanstrand, og legger til:

– Det å få ta del i disse historiene gjør meg litt ydmyk og tynget av den oppgaven jeg har fått.

Zachariassen sier han også flere ganger har blitt sjokkert over fornorskingshistoriene han har fått høre.

– Spesielt var det rørende å høre Trygg Jakola fortelle hvordan tårene hans spratt da kommisjonen ble vedtatt på Stortinget. Da skjønner man hvor stor betydning arbeidet vårt har, sier han.