Silvia Rehnlund har designet denne kvenblomstsøljen (Foto: Privat)

 

Selv om korona ødela fjorårets lanseringsplaner, har interessen aldri vært større for Silvias kvenske søljedesign. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Det har vært et rart år, erkjenner gullsmeden Silvia Rehnlund. Hun driver Smia Silvia i Vesterålen.

Ruijan Kaiku har tidligere skrevet om Silvia, om hvordan hun kom opp med sin egen versjon av kvensk sølje. Etter planen skulle sølvet lanseres i løpet av våren i fjor, i tillegg til å vise det fram rundt om i landet på forestillinger. Men slik gikk det ikke.

Kvensmykke underveis i produksjonen. (Foto: Smia Silvia)

– På rekke og rad ble jo utstillinger avlyst, men jeg har fått vise det noe fram gjennom sosiale medier, sier Rehnlund.

Les også: Silvia har laget kvenblomstsølje

Måtte si nei til bestillinger

Det viste seg å være nok. Hun har fått inn en rekke bestillinger på det unike sølvet, og har til og med måttet si nei til flere.

– Jeg har sagt nei til noen, fordi det rett og slett ble for liten tid. Jeg sendte av gårde siste som skulle brukes til Kvenfolkets dag i dag. Så hvis du vil ha må du bestille det etter nasjonaldagen.

Selv om ting ikke gikk helt etter planen sier Silvia seg godt fornøyd med responsen, på den korte tiden.

– Salget har jo økt 100 prosent siden i fjor kan man si. Jeg er vant til at slike ting tar tid, så jeg ble overasket over at så mange har fått det med seg. Så det lover jo godt, sier hun.

Gullsmed Silvia Rehnlund har designet smykker inspirert av kvenflagget (Foto: Privat)

– En enkel måte å vise fram det kvenske

Som mange andre oppdaget Rehnlund i voksen alder at hun var kvensk, og ønsket en måte å kunne vise det fram på, samt gi andre samme tilbud.

– Jeg tenkte mye på hvorfor vi ikke har noe kvensk pynt og kvenske smykker som viser fram at kvenen også finnes. Smykker er en veldig fin ting å vise det med. Det er lett å ta med seg, ha rundt halsen eller på et sjal. Det er litt annerledes enn en hel drakt. Et smykke kan du bære til hverdag og til fest, forteller hun.

Kvendrakten har et eget tradisjonelt design til sitt sølv, men Rehnlund ønsket også en mulighet til noe å bruke utenfor den offisielle drakten.

– Det som er til drakten vil kanskje mange kvie seg for å bruke på andre klær. Dette har et helt annet utseende enn kvensølvet, og trolig mer likt vanlige sølje med en mer klassisk og ren stil, sånn som man kjenner til i kvensk historie, sier Rehnlund.