Dette har vært drømmen, nå går det mot realisering for skogfinnenes praktbygg. (Foto: Finnskogens hus/Norsk Skogfinsk Museum)

 

Ble endelig lovet penger til nytt museum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Jippi – en gledens dag,» står det å lese på sosiale medier hos Norsk skogfinsk museum. Det var onsdag denne uken i tolvtiden at museet la ut meldingen, etter at finansminister Jan Tore Sanner hadde lagt fram forslag til statsbudsjett for 2021. Etter mange magre år ble det endelig klaff for skogfinske miljøer:

«Det er bevilget 5 mill. kr for 2021 over statsbudsjettet og 101,6 mill. kr for påfølgende år,» melder museet og forslaget fra Sanner og co.

«Dette betyr selvfølgelig veldig mye for oss som museum, men det vil også bety mye for hele regionen og hele Innlandet. Dette vil også være viktig for reiselivet og andre næringer,» skriver museet.

I kjølvannet av nyheten rauset det inn med gratulasjoner, i skrivende stund har innlegget fått hele 117 kommentarer:

«Hurra! En fantastisk god nyhet for Finnskogen og hele Kongsvingerregionen! Vi gleder oss stort til museet står klart,» heter det fra Visit Kongsvinger-regionen.

For kort tid siden skrev Ruijan Kaiku om skogfinsk museum, som i mange år har kjempet en utrettelig kamp for finansiering av et av skogfinnenes aller viktigste bygg.

– Vi har søkt om økte driftsmidler de ti siste årene uten å få dette, og nå lever vi på sultegrensa. Dersom vi sammenligner oss med Glomdalsmuseet i forhold til størrelse på samling og innhold, har de 30 årsverk mens vi har underkant av fem. Vi er jo en nasjonal minoritet, og burde dermed heller positivt diskrimineres, sa daglig leder Dag Raaberg i Norsk Skogfinsk museum.

Les også: Skogfinnene: – Nå er vi på sultegrensa