Foran årets julekonsert har KvääniÄänii frisket opp fargene på sine karakteristiske t-skjorter. Her vises resultatet fram av dirigent Tove Raappana Reibo (til høyre), som for bildets anledning fikk med seg kvenkultursenter-kollega Annie Blomli. 

 

Det kvenske koret KvääniÄänii tar sin årlige julekonsert tilbake til kirkerommet. I år har de fått med seg Trio Raisista når de gjester kommunene Senja og Dyrøy den første helga i desember.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det har blitt en tradisjon for kvenkoret KvääniÄänii å være med å synge julen inn på kvensk i Nord-Troms. Da koronapandemien satte en stopper for fysiske konserter, duret koret på med direktesending på facebook og youtube med forhåndsinnspilte julevideoer, og samtaler, juleverksted og sang i studio.

Etterspørselen etter kvensk musikk «der ute» er de imidlertid godt kjent med, og i år tar de den kvenske sangen tilbake til kirkerommet. Det skjer henholdsvis 3. og 4. desember, i et område som de ikke har opptrådt i tidligere:

Besøker Senja og Dyrøy

– Den første konserten blir i Lenvik kirke, den gamle kirka utenfor Finnsnes på lørdagen. Deretter skal vi delta på gudstjeneste i Brødstad kirke i Brøstadbotn på søndagen. Det sier Tove Raappaa Reibo, som er korets dirigent og administrator.

– I år slår vi sammen den årlige julekonserten, som vi kaller «Jouluhetki», og det nye prosjektet vårt, «Kväänin laulut ja virret». Gjennom prosjektet ønsker vi nettopp å komme oss litt ut av Nord-Troms, og møte publikum andre steder, sier Reibo.

Se facebookarrangementet for «Jouluhetki»

KvääniÄänii startet opp i 2011 og ble stiftet som en egen organisasjon i 2014. Koret, som er tilsluttet Norsk sangerforum, har rundt tjue aktive medlemmer fra syv ulike kommuner, fra Alattio/Alta i nord til Perttula/Bardu i sør. Dette er for øvrig første gang koret opptrer i Midt-Troms.

Høy kvalitet

– Vi har vært så heldige at vi har fått med oss Trio Raisista, profesjonelle musikere som vi har spilt sammen med flere ganger tidligere. På den måten sikrer vi at konserten holder høy musikalsk kvalitet, sier dirigenten.

Trio Raisista er kvensk for ‘trio fra Nordreisa’, og ensemblet består av Øystein Fredriksen, Kristin Mellem og Peter Vang. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Samtidig får koret stifte bekjentskap med trioens julesanger, og de får bli kjent med våre. Vi ønsker å gi publikum både en god konsertopplevelse og kjennskap til kvenske sanger, sier Reibo.

Nye t-skjorter

I 2015 ble andre byggetrinn av Halti innviet i Nordreisa, og for anledningen laget KvääniÄänii t-skjorter som ble brukt under åpningsmarkeringen. Sorte skjorter med sølvfarget trykk av dame- og herresøljen fra kvendrakten. Skjortene ble siden trykket for salg. Nå har KvääniÄänii frisket opp fargene, og kommer til å bruke de nye skjortene for første gang på opptrednene i Midt-Troms:

– Skjortene har på en måte blitt vårt varemerke. Vi synes imidlertid det er fint å pynte seg i rødt til jul. Så i år har vi slått på stortromma og laget to nye utgaver; en skjorte i sort med rødt trykk av søljene, og en rød skjorte med sort trykk. Vi tror det kan bli et veldig fint og julete kor som stiller opp i år, avslutter Reibo.

 

Kvensk – norsk

KvääniÄänii – kvääni ‘kvensk(e)’ – äänii ‘lyd; stemmer’

Jouluhetki – joulu ‘jul(e-)’ – hetki ‘stund’

Kväänin laulut ja virret – kväänin ‘kvenske’ – laulut ‘sanger’ – ja ‘og’ – virret ‘salmer’

Trio Raisista – Trio ‘tre personer (som spiller/synger) – Raisi ‘Nordreisa’ – -sta ‘fra’