Nord-Varanger kvenforening i et bilde fra 2018. Jens Pedersen er stadig leder, og fikk nylig statlig svar på foreningens klage over manglende kvensk synliggjøring i områdets viktigste nasjonalpark. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

 

– Som ventet lover de ikke noe, sier Jens Pedersen om svaret fra Miljødirektoratet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– For meg virker det ikke som om det er så store ønsker om kvensk synliggjøring. Kartsjefen for Troms og Finnmark burde forklare hvorfor det tar så lang tid med å få vedtatt Varenginiemi, sier Jens Pedersen, leder for Nord-Varanger kvenforening. Han er på en rekke punkter skeptisk til det Miljødirektoratet skriver som svar på foreningens klage fra mai i år.

Les også: Kan oppdatere kart og lage brosjyrer

– Som ventet lover de ikke noe. Ingen tiltak vurderes før kvensk navn på Varangerhalvøya er vedtatt. Og det tar merkelig lang tid. Nasjonalparkstyret vedtok i 2018, etter lang tids press, at det skulle være kvensk navn. Høringsrunden er gjennomført og saka har vært en stund hos Kartverket, så hvorfor kommer ikke navnet på plass, undrer Pedersen.

Den uheldige og svært tidkrevende runddansen, minner Pedersen om, består i at hovednavnet, altså det kvenske navnet på selve nasjonalparken, må være på plass før det kan tas stilling til tiltak som brosjyre på kvensk og skilting og info på kvensk.

– Det nevntes heller ikke noe om de manglende kvenske terrengnavnene som nasjonalparkstyret allerede for flere år siden ble gjort oppmerksom på. Nord-Varanger kvenforening har måttet sette i gang prosessen med navnesak overfor kartverket på dette. En jobb som nasjonalparkstyret for lengst skulle satt i gang.

– Miljødirektoratet tillater heller ikke kvensk representasjon i styret. Egentlig slik som det er i dag, beklager lederen.

Les også hva politiker Trine Noodt har sagt i sakens anledning: Forstår at kvenene er utålmodige