Trine Noodt sier hun i mange år har forsøkt å bidra positivt til synliggjøring av kvensk kultur. Nå sitter hun i styret for Varangerhalvøya nasjonalpark. (Foto: Altaposten)

 

Politiker Trine Noodt (V) er ferskt medlem i nasjonalparkstyret og sier hun vil jobbe for konkrete resultater i synliggjøring av det kvenske.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Jeg skjønner at det kvenske miljøet er utålmodig etter å se konkrete resultater, noe jeg jobber for, og som jeg opplever at styret også jobber for å få til.

Det sier Trine Noodt i en kommentar til Ruijan Kaiku, hun er Venstres toppkandidat i Troms og Finnmark fylkesting.

Jeg er ny i nasjonalparkstyret, og har bare hatt to styremøter med meg. Så jeg kan kun svare ut fra min noe korte fartstid i styret. Men jeg oppfatter at det er en positiv holdning til å få til noe positiv med hensyn til kvenske navn og informasjon i forhold til nasjonalparken. Noe som jeg er glad for, fordi kvensk språk og kultur jo er viktig i Varanger, og noe jeg som politiker gjennom mange år har forsøkt å bidra positivt til. I ulike sammenhenger og for hele fylket, sier politikeren.

Strategi for synliggjøring

Det var Noodt som på siste styremøte tok opp spørsmål rundt fremdriften av kvenske navn i nasjonalparken, hvorpå styret fattet vedtak om at det skulle skrives et svar til Nord-Varanger kvenforening. Dette ble gjort, se denne saken:

Arbeidet er i prosess

Styret så i samme møte for seg å kunne få ferdig strategi i løpet av året, samt implementere strategi for synliggjøring av kvensk kultur i Varanger i nasjonalparkarbeidet i tiltaksplan for 2021. Noodt sier dette:

Vil ha navnet på plass

Jeg håper navneprosessen for å få kvensk navn på Varangerhalvøya ikke tar for lang tid – slik at vi i styret kan få behandlet en sak om et konkret og offisielt kvensk navn for nasjonalparken, sier venstrepolitikeren, som med høyde for sin korte fartstid i styret mener å huske at Miljødirektoratet skal ta den endelige avgjørelsen knyttet til navnevalg.

For mer om denne saken, les også:

Varig vern av fornorskningspolitikken?