Året 2020 ble ikke slik trioen KEiiNO hadde tenkt, men nå legger de nye ambisiøse planer for 2021. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Hver måned i 2021 planlegger KEiiNO å gi ut en ny låt. Kanskje en av disse blir med kvensk vri. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Dette året ble langt fra slik som KEiiNO hadde tenkt da de i februar slapp sin første plate «OKTA». En måned senere stengte både Norge og store deler av verden ned, slik at de ikke kunne reise rundt å gjøre det de liker best, nemlig å spille for mange mennesker.

– Det var veldig tungt i starten, og vi merket allerede da hva som har gjort at vi har hatt det så fint det siste året. Det er fordi vi har fått reise, møte mennesker og synge på flere scener, og når vi ikke fikk lov til det så kjente vi at vi fikk en liten stuck i oss, forteller trioen Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo som nylig var en tur innom Alta i forbindelse med julekonsertturneen «Christmas Spirit In The Sky».

– Det er godt å komme tilbake i nord. Det har vært et veldig rart år, så jeg har nesten ikke vært nordpå dette året. Det er bestandig godt å komme hjem, konstaterer Fred som i høst har deltatt i seer-suksessen Skal vi danse på TV2.

KEiiNO besøkte Ruijan-studioet nylig (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Lager gjerne noe kvensk

Gruppa har brukt korona-året på å skrive masse ny musikk, og har andre prosjekter de ikke kan snakke så mye om enda. Men de røper at produksjonen går såpass bra at planen er å gi ut en låt i måneden.

– De første har vi klare, vi har spilt inn både på Sørlandet og her oppe i Alta. Vi har masse fint som vi ønsker å vise til folk, lover MGP-vinnerne.

Men om det blir noen kvenske prosjekter er det for tidlig å si noe om.

– Vi snakket vel om det sist vi var her, så vi tar gjerne i mot demoer så får vi se om vi klarer å få flettet inn noe kvensk i en låt, sier Tom Hugo og spiller dermed ballen over til engasjerte kvener.

Støtter Mental Helse

Nylig slapp trioen ut låta «A Winter’s Night». Selv om låta ble skrevet i sommer, følte KEiiNO det var noe vinterlig over den.

– Historien ble ganske trist egentlig. Den handler om ensomhet, og om noen som skal inn i mørketida uten noen. Samtidig er sangen som et varmt teppe som du trekker over deg, for det er en spire av håp der likevel. Det synes i alle fall vi er veldig fint med låta, forteller Tom Hugo som selv har vært åpen om at han gikk på en mental smell i 2020.

– Med det i tankene så valgte vi også å gi halvparten inntektene på «A Winter’s Night» til Mental Helse, og det fantastiske arbeidet de gjør. Det er veldig viktig etter det tunge året her, og når vi går inn i en tid hvor mange føler seg veldig alene, påpeker Rotan.

 

Her kan du høre radiointervjuet med KEiiNO, samt høre medleyen de sang for Ruijan Radios lyttere: