NKFs forbundsstyret jubler for det som må betegnes som den beste måneden noen gang, sett med kvenske øyne. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

NKFs forbundsstyret jubler for det som må betegnes som den beste måneden noen gang, sett med kvenske øyne. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

.

Bare ni dager inn i desember, kan Hilja Huru i Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliitto konstatere at den siste måneden må være tidenes beste sett med kvenske øyne.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

– Det har vært flott oppmerksomhet rundt kvenske saker nå den siste tiden, og særlig den siste uka. Vi har Ruija kvenmuseum som fikk 3.5 millioner over statsbudsjettet, og rett før det så fikk vi mastergrad i kvensk. Og det vedtaket i sametinget om likestilling av kvenske og samiske kulturminner er jo helt fantastisk. Og nå venter vi spent på resultatet fra kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget om de går inn for en stortingsmelding for kvensk språk og kultur, forteller Huru som var i Alta sammen med forbundsstyret i dag.

– I tillegg nærmer vi oss tusen medlemmer i NKF. Det er også en ny milepæl, og vi håper at vi før nyttår at vi runder tusen medlemmer. Det hadde vært fantastisk!

– Hva tror du grunnen er til kvenenes medvind nå?

– Det er hardt arbeid over mange år. Godt arbeid i styret og alle som jobber for kvenske saker og med kvensk språk og kultur. Mange har stått på lenge, og nå ser vi at det bærer frukter og at det legges merke til, sier Huru som syns det både er gledelig og spesielt at det har skjedd så mye positivt på en gang.