Stadig flere drar for å finne sine røtter. Et kurs på forhånd gjør susen. Her fra en slektsforskertur i 2019. (Illustrasjonsfoto: Bente Nordhagen)

 

I Storfjord tror man på dobling i medlemstallet, i Alta står slektsforskning på dagsorden, og i Børselv forventes et inntog av finlendere også denne ferien.

I ukas Ruijan radio skal vi blant annet høre at Torbjørn Svane Naimak har byttet ut veiene i nord med enda større interesse for det kvenske. Ikke minst har han virkelig fått opp den kvenske dampen i hjemkommunen Storfjord. Klarer de det kunststykket å doble medlemstallet på kort tid? Naimak har trua.

Ferietiden nærmer seg. Ferietiden er også besøkstid, der folk vender hjem til sine barndomstrakter for noen – forhåpentligvis – herlige uker. Så også i Pyssyjoki/Børselv i Porsanger kommune. Også finlendere besøker den vesle bygda, og de stikker gjerne innom Kvensk institutt, det nasjonale senteret for kvensk språk og kultur.

Fredag denne uka starter det dessuten opp et kurs i Alattio/Alta med Slekt og Data som arrangør. Da forstår vi at det handler om slektsforskning. Så hvis du er interessert i jakten på egne røtter må du kvesse ørene.

Vi skal også en tur tilbake på kurs i grindbygg, der vi foruten læremesteren også møtte Bror Ivar Salamonsen. Han hadde med seg ei vaskekte kvenøks, en tro utgave av den som ble funnet for lenge siden i en potetåker i Olmavankka/Manndalen i Troms, og det viser seg at Salamonsen fikk øksa si i gave.

Neste sending slippes torsdag 6. juni, som vanlig klokken 11. Met kuulema, vi høres.

 

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.