Tomme flaggstenger. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Leder i Bernt Isaksen i Tromsø kvenforening – Tromssan kveeniseura er irritert for at Troms fylkeskommune ikke flagget på kvendagen.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Nord-Hålogland bispedømmekontor flagget heller ikke.

–  Troms fylkeskommune har en kvensk handlingsplan, men flagget ikke på kvendagen – det er ille. Bispegården flagget heller ikke, og det er veldig synd, sier Isaksen.

Både fylkeskommunen og Nord-Hålogaland bispedømme hadde heist kvenflagget i tidligere år. Isaksen undrer seg over hvorfor de ikke har flagget i år. Heller ikke i flaggreglementet til Tromsø fylkeskommune har det lyktes Isaksen har å finne Kvenfolkets dag oppført som flaggdag.

– Jeg syns det er veldig synd at Troms fylkeskommune ikke i handling anerkjenner kvensk tilstedeværelse, sier Isaksen.

Han tror at dette var en glipp: 16. mars var en lørdag i år.

Les også: Ordføreren i Alta beklager flaggflause

– Men lar bispedømme og Troms fylkeskommune være å flagge på 17. mai eller på Samefolkets dag når de faller på en lørdag? spør Isaksen.

Vaktselskapet tok skylda

Driftsleder Inge Jørstad fra Troms fylkeskommune sier dette var en forglemmelse fra vaktselskapet som heiser flaggene alle flaggdager.

– Vaktselskapet som heiser flagget for oss hadde rett og slett glemt dette. Vi fikk en skriftlig beklagelse fra vaktselskapet i 13.30-tida, forteller Jørstad.

Det er Securitas som heiser flaggene hos Troms fylkeskommune. Jørstad syns det var veldig trist at kvenflagget ikke var heist utenfor fylkeshuset i år.

– Flagginga er jo vedtatt av fylkestinget.  I fjor flagget vi med et lånt flagg, men nå hadde vi kjøpt et eget flagg. At flagget ikke kom opp, er bare å beklage, sier driftslederen.

 

Flaggheiseren var bortreist for dagen

Stiftsdirektør Oddgeir Stenersen i Nord-Hålogaland bispedømme beklager hendelsen.

– Jeg har sjekket opp denne saken. Det viser seg at den som har oppdraget med å heise/fire flagget på Bispegården ikke var i Tromsø denne dagen. Det var dessverre ikke gitt melding om fraværet. Saken følges opp, skriver Stenersen til Ruijan Kaiku pr epost tirsdag 19. mars.

Nord-Hålogaland ei heisanu flakkuu Kväänikansan päivänä. Kuva: Liisa Koivulehto

Tromsan fylkinkomuuni ei heisannu Kväänikansan päivänä koska vakti oli unheettanu sovitun työn. • Troms fylkeskommune flagget ikke på Kvenfolkets dag på grunn av en forglemmelse. Kuva: Liisa Koivulehto