Om det blir like strålende vær som dette spørs, men det er lov å håpe. Bildet er fra Paaskiviikko 2019. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Heidi Nilima Monsen)

 

Se hva som skjer.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Navnet på festivalen, Paaskiviikko, er mindre selvforklarende enn for eksempel Vadsø kvenfestival, derfor starter vi med å nevne at førstnevnte er en ukelang festival som arrangeres årlig, med arrangementer i alle de seks kommunene i Nord-Troms. Selv skriver arrangøren dette på sosiale medier om sitt hjertebarn:

«Festivalens hovedtyngde er, gjennom et variert program, å bidra til synliggjøring og bevisstgjøring omkring kvensk kultur, historie, tradisjoner og språk.»

Og her en kjapp oppsummering på kvensk:

«Paaskiviikko oon unikki festivaali mikä yhen viikon aikana laittaa tapattummii kaikissa kuuessa komuunissa Pohjais- Tromsassa. Festivaalissa oon varieerattu programi mikä näyttää ja tuopi esile kväänikulttuurii, kväänin histooriaa, tradišuunii ja kieltä.»

Så til programmet, hvor vi like godt og først som sist gir deg ei komplett lenke med tid og sted for alt som skjer. Denne er fra Halti kvenkultursenter:

Program for Paaskiviikko 2023

Og denne mer detaljerte, fordi festivalen har ei egen side på sosiale medier:

Paaskivikko, les mer om hva som skjer

Som det framgår dersom du trykker lenkene, her bør det være noe for enhver alder og interesse. Særlig for de minste når tegneserieheltene Nils & Magga blir til levende mennesker på skoleforestillinger en lang rekke steder. Noe å få med seg for nordtromsinger, etter at radarparet har turnert mange andre steder inkludert i fylket lengst nord.

For deg som for lengst har gått ut av skolen, kan det kanskje passe med et kurs i slektsforskning? Det er for tiden meget på moten i kvenske kretser, å lære mer om hvem man er ved å grave i historien. Også dette kurset settes opp flere steder, men først ut er Skjervøy. Allerede mandag 5. juni, klokken 18 hos Kvænangen språksenter i Arinen, eller også Sørstraumen.

Major minorities. (Foto: Paaskiviikko/privat)

Vel verdt å nevne er også konsertene med Major minorities. Til Paaskiviikko 2023 vender nemlig dette bandet tilbake, og spiller konserter i de to kommune Skjervøy og Nordreisa i tillegg til konsert også i Alta i Finnmark. Her noen ord de selv har skrevet:

«Repertoaret er i all hovedsak kvensk musikk som tolkes på ny – hvor vi har latt oss inspirere av fortellinger om lengsel, vandringer og kjærlighet – som er noe alle disse sjangrene har til felles, og rett og slett latt musikken være førende for hvordan dette blir.»

Men festivalen har mer, for eksempel Kväänikafea, skoleopplegg om bok og baking, kulturkveld og naturligvis det tradisjonsrike markedet. Det skjer på Høeghvollen i Rässikäinen, Sørkjosen, kommende lørdag 11. juni. Her blir det også visning av kvendrakt og foredrag om riukkulakki, den kvenske kvinnelua.

Før det hele avrundes søndag 12. juni med kvensk/norsk gudstjeneste på Tørfoss kvengård i Raisinvankka, Reisadalen. Fulgt av kulturdag med matsalg og aktiviteter like etter.

Velkommen og vel møtt.