Patosuantossa tullee uusi laukkupuoli. (Kuva: Liss Beth Gjertsen Nyby)

 

Kvenforeninga i Lemmijoki/Lakselv lager et nytt samlingssted ved bredden av Patosuanto, og skryter av den enorme velviljen de har møtt i prosessen.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi er i gang med støypingen og håper å komme i gang med snekringen i neste uke, sier Jan Erling Persen som er leder i Ruijan kväänit lemmijokilaiset/Norske kvener Lakselv. De er i gang med et arbeide for å skape et samlingssted ved Patosuanto (‘stengselstilla’, journ. anm.) i Lakselvdalen i Porsanger. Det skal blant annet settes opp en gapahuk og en platting, opplyser Persen.

Han forteller at kvenforeninga som initiativtaker og byggherre har møtt en enorm velvilje og utstrakte hender i prosessen:

–Vi har fått midler fra ulike steder, blant annet Norske kveners forbund, Samfunnsløftet og Luostejok Kraftlag SA. Vi har fått tomt vederlagsfritt fra FeFo og Paulsen entreprenør har stått for en skikkelig framkomstvei og gjort en fantastisk jobb. Med den innsatsen må vi kunne kalle de en hovedsponsor, sier Persen.

«Jeg tør ikke tenke på hva dette har kostet», har han uttrykt om entreprenørens arbeide i en kommentar på kvenforeningas facebookgruppe.

Alle kan bruke

– Arbeidet som sådan gjøres ved hjelp av dugnadsinnsats, sier foreningslederen.

På sin egen facebookside har Persen invitert til dugnad ved Patosuanto 11. august fra klokken 10:00: «Kvenforeninga skal støype en platting til gapahuk på cirka 25 kvadratmeter. Vi stiller opp med 3 personer og matservering. Vel møtt», skriver han.

Samlingsstedet er ikke bare for kvenforeninga, bedyrer Persen:

– Den bygges for skoler, fiskere, lokalbefolkningen, alle som vil kan bruke den, sier han.

Planlegger elvebåttreff

Den 27. august inviterer kvenforeninga, Porsanger kvenske språksenter og Porsanger museum til elvebåttreff ved Patosuanto, opplyser Persen, som håper det kommer mye folk.

Av facebookarrangementet går det fram at «Det blir demonstrasjon i staking av elvebåt og stengselsfiske.»

– Vil det nye anlegget stå ferdig til treffet?

– Vårherre bestemmer framgangen, det er været som avgjør hvor fort vi blir ferdige, sier Persen.

Vil ikke at de kvenske elvenavnene skal bli borte