Avdelingsdirektør Jon Framnes, kunstner Åsne Kummeneje Mellem og lokalhistoriker Geir Horrigmoe utgjorde panelet. (Kuva: Kjersti Robertsen/Museum nord)

 

Åsne Kummenje Mellem åpnet utstilling i Narvik den ene uka og deltok på kvensk panelsamtale i samme by uka etter.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

«Den ekte Narvik-guten finnes ikke», var tittelen på en sak i avisa Fremover tilbake i 2013.

– Vi stammer fra kvenene, sa lokalhistoriker Geir Horrigmoe den gangen.

Om lag ti år senere, nærmere bestemt på Kvenfolkets dag den 16. mars i år, ble det arrangert en kvensk panelsamtale på Narvik bibliotek. Samtalen tok for seg kvensk kunst, kultur og historie, og kvenenes tilhørighet i Ofoten og Narvik.

I panelet satt nettopp Geir Horrigmoe, sammen med den kvenske kunstneren og årets VU-kunstner for anledningen, Åsne Kummeneje Mellem, samt Jon Framnes som er avdelingsdirektør i Museum nord avdeling Ofoten.


Biblioteksjef Marit Edvardsen introduserte deltakerne i panelsamtalen. (Kuva: Kjersti Robertsen/Museum Nord)

Om lag 100 tilhørere hadde funnet veien til biblioteket denne kvelden, og fra museets side meldes det om ivrig deltakelse og mange spørsmål fra salen.

I forkant av panelsamtalen fikk narvikværingene servert to musikalske innslag fra Ensemble Oskar.

Smakebit

Arrangementet var et samarbeid mellom Vinterfestukas litteraturfestival, som heter Ord i Spor, samt Narvik bibliotek og Narvik museum.

«En utrolig innholdsrik og interessant samtale på scenen, der vi fikk både det historiske perspektivet og innsikt i den kvenske kulturen i dag. Stor takk til kunnskapsrike bidragsytere» skriver Narvik bibliotek på sosiale medier i etterkant av panelsamtalen.

Narvik museum på sin side, la ut en videosnutt fra panelsamtalen, som en hilsen på Kvenfolkets dag:

Vinterfest

Panelsamtalen var med andre ord en del av den årlige Vinterfestuka, også omtalt som «årets største begivenhet» i Victorianhamina/Narvik.

Årets utgave gikk av stabelen i perioden 8. til 17. mars, og panelsamtalen var Åsne Kummenje Mellems andre «opptreden» i den forbindelse.


Åsne Kummenje Mellem og Geir Horrigmoe. (Kuva: Kjersti Robertsen/Museum nord)

Hvert år har nemlig Narvik museum en kunstutstilling i tilknytning til uka, med en tilhørende festivalkunstner –  en Vinterfestuke-kunstner. Årets utstilling heter «ingen Kvæner tages i Arbeide» og er laget av nettopp Mellem, som altså er for årets «VU-kunstner» å regne.

Mellem var naturligvis også på plass da utstillinga åpnet 9. mars, og for de som gikk glipp av åpningen så er det mulig å besøke utstillinga på Narvik museum fram til 21. mai.