Vadsø som megacity. (Illustrasjon ved kunstnerne/Vadsø kunstforening)

 

Kvenenes hovedstad omgjort til en futuristisk megaby. Det bys på framtidsscenario på Varangerfestivalen 2023.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Monica Milch Gebhardt er leder for Vadsø kunstforening. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Kunstprosjektet for Varangerfestivalen 2023 er nå blitt valgt ut, framgår det i pressemelding fra Vadsø kunstforening.

– Vi mottok 30 prosjektforslag av høy kvalitet fra kunstnere som representerer mange ulike sjangre. Det valgte prosjektet svarer på utlysningen på en leken måte, ved å skape et tenkt framtidsscenario for Vadsø. Vi tror prosjektet vil gjøre et sterkt inntrykk lokalt, og få folk til å se på hjembyen sin med nye tanker og ideer, sier Monica Milch Gebhardt, hun er leder i Vadsø kunstforening.

Bakteppet er at Varangerfestivalen og Vadsø kunstforening årlig samarbeider om et kunstprosjekt under nevnte festival. For versjon 2023, for øvrig i august, er det et finsk – norsk oppmerksomhet. Og dessuten for første gang samarbeid også med Finsk-norsk kulturinstitutt FINNO. Prosjektet heter Vadsø Megacity, etter en idé av filmskaper/fellesskapskunstner Miina Alajärvi og filmskaper/visuell kunstner Kirsikka Paakkinen. Arrangøren melder dette:

«I et framtidsscenario der Vadsø på grunn av den globale oppvarmingen blir hjemmet til flere hundre tusen mennesker, har prosjektet som formål å finne nye perspektiver for utforsking av verdier i lokalmiljøet.»

Valg av prosjektet ble gjort gjennom en såkalt open call, utlyst i september i år i samarbeid av Vadsø Kunstforening, Varangerfestivalen, FINNO, Vadsø gjesteatelier og Lapplands kunstnerorganisasjon.

– Vi er glade for interessen utlysningen vekket, og takknemlige for alle de søknadene vi fikk. Det er også flott å se at samarbeidet tvers grensene engasjerer kunstnere, sier Pauliina Gauffin, direktør ved Finsk-norsk kulturinstitutt. André Kvernhaug er direktør for Varangerfestivalen og sier dette:

– Vadsø megacity tar for seg et spennende – og litt skremmende, fremtidsscenario for vår kjære lille hjemby, Vadsø. Magien i Varangerfestivalen skjer når folk møtes, og workshops med Vadsøs innbyggere er et fint grep som festivalen har store forventninger til. Dette blir kunst med mening – akkurat slik vi liker det.

Her kan du lese mer om den åpne utlysningen og de samarbeidende partene.