Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen ble meget populære hos det trønderske publikummet. Foto: Erlend Skjetne. 

 

Kvenske arrangementer i Trondheim er ikke dagligdags. Trønderne visste derfor å verdsette det, da kvensk aften nylig ble arrangert på det populære utestedet Antikvariatet.

Erlend Skjetne

Dette var også startskuddet gått for en ny trøndersk kvenforening.

Kvensk i trøndersk radio

I forkant fikk arrangementet publisitet i radiokanalen NRK Trøndelag, som intervjuet Roar Hildonen og Vilde Christoffersen Walsø om det å være kven. Hildonen er kjent i Trondheim som innehaver av gourmetrestauranten To rom og kjøkken, men han kommer fra Vadsø og er halvt kven. Walsø er kontaktperson for det nye lokallaget, også hun med kvenske aner i Vadsø, men foreløpig meget fersk som «aktiv» kven.

Radiokanalen slapp også til artistene Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen med sangen «Paski se souteli». Det er nok første gang kvensk musikk har blitt spilt i trøndersk radio. Det var nettopp Beddari og Nilsen som var det store trekkplasteret på Antikvariatet den samme kvelden.

Forsker Reidar Bakke fortalte om sitt arbeid med kvensk sangtradisjon. Foto: Erlend Skjetne.

Musikk på vandring

Først fikk Antikvariatets gjester imidlertid en orientering om kvenene, noe som sikkert kunne være nyttig for mange i publikum. Det var nestleder Trygg Jakola og leder Hilja Huru i Norske kveners forbund som var kommet for å gi nysgjerrige trøndere et lynkurs i kvensk kultur og historie.

Reidar Bakke er førsteamanuensis i musikk ved NTNU, og har siden 70-tallet drevet med forskning på kvensk sangtradisjon. Han satte utvandringen fra Finland til Nord-Norge i sammenheng med andre store folkevandringer både før og nå: Når mennesker flytter, vil de alltid føre sin hjemlige kultur med seg til de nye traktene, og samtidig la den forenes med lokale tradisjoner de møter på sin vei. Han viste frem mange lydklipp fra sitt innsamlingsarbeid rundt Varangerfjorden, mye av det med en direkte forbindelse til kveldens store høydepunkt, konserten med Beddari og Nilsen.

Kvenske toner av mange slag

De to musikerne – som den ene dagen er i Pasvik, den andre i Oslo og den tredje et eller annet sted midt imellom – trakk fullt hus til Antikvariatet i Trondheim.

De trollbandt publikum med sin særegne musikalske miks, som spenner fra kvenske barnesanger til heller vovede finske tangoer, fra læstadiansk salmesang til Kalevalas fortryllende trolldomstoner. Beddari kan sågar skilte med sin egen kantele, og trakterte den med en dyktighet som nok ville behaget selv den store mester Väinämöinen.

Underveis gikk et papir mellom bordene, der alle som er interessert i å følge Trøndelag kvenforening videre, fikk skrive seg på. Det ble mange nye navn, og de første ti første på lista ble lovet bokgaver av NKF.

Vilde Christoffersen Walsø og Gunn Mogseth Skrove, som sammen har et foreløpig lederansvar i foreningen, lover å kalle inn til et oppstartsmøte meget snart. Dersom entusiasmen fra aftenen på Antikvariatet blir med inn i det videre lagsarbeidet, lover det meget godt!

 

Vilde Christoffersen Walsø fra Trondheim er kontaktperson for den nye trønderske kvenforeninga. Foto: Erlens Skjetne