KvääniÄänii sang under åpningen av nybygget Halti i oktober. Nå starter de snart opp med nye øvinger. KUVA LIISA KOIVULEHTO

KvääniÄänii sang under åpningen av nybygget Halti i oktober. 12. mars skal de synge sammen med Jord. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Den 16. mars markeres Kvenfolkets dag over det ganske land, men allerede fire dager tidligere tyvstarter feiringen med en spesiell konsertopplevelse på Halti kulturscene i Nordreisa.

Lørdag 12. mars kan Halti-publikumet oppleve tornedalsgruppen Jord i en felleskonsert med barne- og voksenkoret KvääniÄänii fra Nord-Troms.

Den planlagte konserten har fått tittelen «Meän laulut – Våres sanga».

– KvääniÄänii er opptatt av å ta vare på den kvenske musikalske kulturarven. Vi har dokumentasjon på mange sanger som er brukt i denne regionen, og vi ønsker å gi disse sangene nytt liv og vise dem fram for dagens publikum. Samtidig ønsker vi å sette fokus på at de kvenske sangtradisjonene fortsatt lever, sier Tove Reibo, dirigent i KvääniÄänii.

Dette er det største KvääniÄänii har gjort siden deltakelsen på NRK-satsinga «Salmeboka minutt for minutt» i 2014.

– Gjennom å samarbeide med Jord vil vi sikre at konserten holder høy musikalsk kvalitet. Samtidig får vi stifte bekjentskap med Jords egne sanger, moderne sanger basert på gammel tradisjonsmusikk fra Tornedalen som synges på meänkieli – kvenskens søsterspråk i Sverige. Samtidig vil KvääniÄänii få kunnskaper og erfaringer som vil komme til nytte i videre framføring av kvensk musikk, og ikke minst vil vi gi publikum en god konsertopplevelse og kunstnerisk kvalitet.

Jord har tidligere spilt på blant annet Riddu Riddu og Paaskiviikko.