Peter Vang, Kristin Mellem og Øystein Fredriksen. Sammen er de Trio Raisista. (Foto: Jørn Holm/Halti kvenkultursenter IKS)

 

Først til mølla for gratisbilletter til trioen fra Reisa.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«I anledning Kvenfolkets dag ønsker UiT Norges arktiske universitet å gi denne konserten i gave», heter det fra den akademiske høyborgen lengst nord på vårt fastland. De legger nå ut inntil 400 gratisbilletter, til en kirkekonsert som holdes i Nordlyskatedralen i Alta i anledning Kvenfolkets dag 16. mars.

Det er Trio Raisista som skal sørge for at katedralen våkner til liv, trioen består av Kristin Mellem, Øystein Fredriksen og Peter Vang. For anledningen har de fått med seg den svenske gitaristen Jonas Strandgård, opplyses det fra universitetshold.

«Vakre, mollstemte sanger og salmer står sentralt når Trio Raisista inviterer til konsert. Musikerne har et stort hjerte for kvensk tradisjonsmusikk, og for Nordkalottens rike kulturmangfold», meldes det.

Trio Raisista har sitt ankerfeste i Nord-Troms og trakterer en rekke til dels svært tradisjonstro musikkinstrumenter. De gnikker fele, de synger, spiller gitar, presser toner ut av en lite trekkspill som kalles torader, de klimprer på kantele og lar fingre og føtter sette fart på trøorgelet. Pluss altså gitaristen Strandgård fra Umeå.

Klar for Kvenfolkets dag-konsert i en katedral langt nord. (Foto: Johannes Vang)

«Trio Raistista spiller både tradisjonsmusikk og eget materiale, og henter mye av sitt repertoar fra den kvensk-læstadianske salmetradisjonen i Nord-Troms og Finnmark. Mange av melodiene skriver seg fra UiTs musikkarkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum. Trioen ser seg som ambassadører for områdets kulturarv, samtidig som de viser at kvenenes musikk er i stadig utvikling med nye tekster og melodier.»

Overfor UiT sier Kristin Mellem at trioen etter lang tids nedstenging ser fram til å møte publikum. Som kjent har hun i årevis jobbet for å løfte de kvensk-læstadianske salmene, ansett som en viktig del av Nord-Norges fortelling:

– Ingen kunne unngå å forholde seg til vekkelsesbølgen da den slo innover våre områder. Reisepredikanter, bygdefolk og langveisfarende møttes til stevne og forsamling. Gammel og ung. Salmesangen bølget på tre språk, sier Mellem.

Hun sier videre at den læstadianske forsamling var en stor sosial arena for kaffedrikking og påsmurte brødskiver, et underets fristed for språkene.

– Vi har lyst å se på hva dette fellesskapet betydde, hvordan språkfellesskapet og den vakre sangen løftet og vernet kvenene. Samtidig er det spennende å belyse hvem er vi kvener er i dag, og hvor vår tids mennesker kan finne meningsfylte øyeblikk og fellesskap, sier musikeren.

Vi tar med at kirkekonserten går den 16. mars klokka 19.00 i Nordlyskatedralen. Her er lenka til gratisbilletter.