Kvenske filmer blir bøker. (Foto: Siivet AS)

 

Siivet AS nye veier. Og mer er på gang.

 

Lill Vivian Hansen
lill@altaposten.no

 

Bak Siivet AS finner vi Anstein Mikkelsen. (Arkivfoto: Riinakaisa Laitila)

Siivet AS har laget mer enn 30 kvenske filmer. De fleste filmene er dokumentarfilmer, men de har også laget en del filmer for barn og unge. Nå er tre av barnefilmene blitt til interaktive bøker beregnet for barn. Siivet går med dette motsatt vei av det som er vanlig, at bøker blir til film.

– Dette er en ny måte å formidle film til barn- og unge, skriver de i en pressemelding.

Historiens første

I boka «Karine ja kađonu loru – Karine og den forsvunne regla» gir Siivet filmen med samme navn nytt liv. I historiens første kvenske barnefilm leter Karine og Kine etter en gammel kvensk regle om ukedagene for å bruke denne som tekst i en poplåt. De opplyser at foruten klipp fra filmen byr boka også tekst på kvensk og norsk, bilder, oppgaver, fakta og opplæring i ord, samt andre kvenske videoer.

Jakten på Soria Moria

Boka «Soria Moria Hakeminen – Jakten på Soria Moria» er også basert på en film med samme navn.

– Dette var den første kvenske barne- og ungdomsfilmen som ble vist på NRK, opplyses det.

Her møter vi Monica Iren Hansen som er vokst opp i en del av Oslo der hun var en av få etnisk norske på skolen. Men så oppdager hun at hun ikke bare er norsk hun heller – hun er kvensk også. Sammen med to 11-årige jenter kvenske og norske Anja og karelske og russiske Anna reiser hun til Soria Moria, landet de norske folkeeventyrene skildre i soloppgangen i øst. Også i denne boka finner du filmer, tekster, fakta og oppgaver.

Lærer kvensk

I den tredje boka «Lumimies sanat» brukes de interaktive mulighetene fullt ut.

Lumimies – snømannen hjelper barna å lære enkle kvenske ord som tallene, fargene, navn på fingrene, takk og god dag og mye mer. Animasjonsfilmer, tegninger og bilder, lyder og tale gjør at du både ser og hører ordene og lyder og bilder knyttet til dem. I tillegg finnes kvenske sanger og regler.

Flere utgivelser

Ifølge Siivet vil det komme flere utgivelser. De har nemlig flere nye prosjekter på trappene som snart er klare for presentasjon. De har også flere som er under arbeid og på planleggingsstadiet.

Utgivelsene som nå er klare er finansiert gjennom nasjonale midler til kvensk språk og kvensk og norskfinsk kultur via Troms og Finnmark fylkeskommune og Kommunaldepartementet. Utgivelsene kan lastes gratis ned via ibooks til ipad, mac og iphone. Siivet opplyser at de også kan åpnes på PC, med et lite tilleggsprogram.