Kvääniteatteri har solgt ut til sammen fem forestillinger i Oslo og Tromsø. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kvääniteatteri sin forestilling er, til glede og besvær, utsolgt både på Nationaltheateret i Oslo og på Hålogaland teater i Tromsø.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 28. og 29. september viser Kvääniteatteri fram sin alle første forestilling, Näkymätön kansa – Det usynlige folket, på Nationaltheateret i Oslo. Begge forestillingene er utsolgt, og det er flere som er på jakt etter billetter. En av dem er Lisbeth Dørmænen, som har tatt sosiale medier i bruk i et håp om å få tak i billetter:

På facebookgruppa Kvener ut av skapet, som har om lag 3500 medlemmer, har Dørmænen spurt om det er noen som selger to billetter eller vet om noen som selger, og skriver at hun er veldig interessert i å kjøpe.

Når Ruijan Kaiku kontaktet Dørmænen onsdag formiddag, hadde hun foreløpig ikke fått tak i billetter:

– Det er tydeligvis en etterspørsel, så jeg kunne ønsket meg flere forestillinger, sier hun til Ruijan Kaiku.

En annen som har etterspurt billett til Oslo-forestillingene på sosiale medier er Bente Imerslund, som har henvendt seg til Kven Østlandets facebookgruppe som har i overkant av 400 medlemmer:

«Hjelp! Apua! Da jeg skulle bestille billett til Kvääniteatteri sin forestilling «Det usynlige folket» på Nathionaltheatret onsdag 28. september kl. 19.00, var alt utsolgt. Ingen venteliste. Vet du om noen som har en billett til overs? Er evig takknemlig om jeg kan få kjøpt den.»

– Fortvilet og desperat, svarer Imerslund onsdag formiddag, på spørsmål om hun fortsatt er på jakt etter billett.


Ruijan Kaiku formoder at fersk styreleder i Kvääniteatteri, Tommy Berg (bilde), og det øvrige styret bestående av Rikke Gürgens Gjærum (Harstad), Kristina Junttila Valkoinen (Tromsø/Tromssa), Rune Sundelin (Alta/Alattio), Raymond Olufsen (Vadsø/Vesisaari) og Hilde Anita Nyvoll (Nordreisa/Raisi) er fornøyde med utsolgte forestillinger i storbyene. (Kuva: Troms og Finnmark fylkeskommune)

Også på Hålogaland teater i Tromsø er det utsolgt for billetter til forestillingene 5., 6. og 7. oktober. En av de som ikke fikk billett hit er Svein Arild Soleng. Han mener det burde vært flere forestillinger:

«Tre forstillinger i kvenbyen Tromsø er for lite. Forestillingene ble utsolgt på kort tid», skrev han på egen facebookprofil.

Heldigvis ordnet det seg for Soleng, for når Ruijan Kaiku tar kontakt sitter han med billetten i hende:

– Jeg har heldigvis fått tak i billett, sier han.

Avhengig av finansiering

Produsent hos Kvääniteatteri, Inger Birkelund, bekrefter at forestillingene i Oslo og Tromsø er utsolgt, og sier at det i den forbindelse er veldig mange som tar kontakt.

– Folk spør om det finnes flere billetter, om det skal settes opp flere forestillinger og om forestillinga skal filmes, så vi opplever absolutt et ønske der ute om et lengre liv for forestillinga. Vi har også fått konkrete forespørsler på oppsett til festivaler, Kvenfolkets dag og annet, sier Birkelund.

– Alt er imidlertid avhengig av finansiering. Får vi det på plass, så er det naturligvis et ønske fra oss med både flere visnigner, og gjerne på flere steder i landet. Det er også en praktisk kabal som skal gå opp, det må nesten være et visst omfang før vi kan samle troppene, sier hun.