Områdets steingamle grunnfjell er blant temaene. Berg og fjell som de første folkene risset i. (Foto: Kristin Nicolaysen/Alta museum)

 

«Hvem er vi som skapte og skaper Alta?» spør museet i sin nye permanent-utstilling.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var i juni i år at Alta Museum åpnet sin nye permanente utstilling for publikum. Slike meget langvarige utstillinger kalles også basisutstilling. Selve den offisielle utstillingsåpningen, framgår det i ei fersk pressemelding fra museet, vil bli gjennomført torsdag 13. oktober i år. Museet melder at de kommer tilbake med mer informasjon om den begivenheten.

Med Dronningen av lakseelver rennende tvers gjennom byen, har også sportsfiskere i flere hundre år strømmet til. Her gamle flueskrin og bilder. (Foto: Kristin Nicolaysen/Alta museum)

Den nye utstillingen heter «Ressurser og identitet», og her kan folk se temaer fra det museet omtaler som Altas unike historie og samtid. Som strekker seg helt fra steinalderen og frem til i dag.

«I prosessen med utstillinga har vi undersøkt hvordan Altas ressurser legger grunnlag for menneskelig virksomhet og identitet. Vi spør hvem vi er, vi som skapte og skaper Alta», heter det fra direktør Jan S. Dølør og konservator og utstillingskoordinator Lena Karlstrøm.

Utstillingen åpnet for folk i juni i år, det er mye fint å se for store og små. For offisiell åpning må vi ennå vente en tid. (Foto: Kristin Nicolaysen/Alta museum)

Museets folk melder at mange av temaene i den nye utstillinga bygger videre på kjente historiske epoker og hendelser fra Altas historie. I tillegg til nye temaer videreføres mye av tematikken fra de gamle utstillingene som åpnet med det nye museumsbygget i Hjemmeluft i 1991. Denne gang knyttes fortellingene nærmere personer og hverdagslivets erfaringer og opplevelser, melder de.

«Vi har mange å takke for det ferdige resultatet, og mange vi vil dele erfaringer og kunnskap med. Til høsten vil vi derfor også invitere til et særskilt arrangement for de i lokalsamfunnet som har vært involvert i utstillingsprosessen», sier ledelsen, som også her vil komme med nærmere informasjon senere utpå.

Når det gjelder tema som omfattes av den nye utstillingen, så er de svært mange. Her har du oversikten:

Altas geologi – Det urgamle grunnfjellet
Forhistorisk steinbrudd – Møteplass i årtusener
Kobberverket i Kåfjord – Smeltedigel i Kåfjord
Altaskifer – Håndverk i 170 år
Nefelin på Stjernøya – Fra gråstein til fineste porselen ​
Samisk historie – Samer ved Altafjorden
Altasaken – La elva leve!
Altaelva – Verdens beste lakseelv
Altalaksen – Hjemmekjær globetrotter
Havlandet – Naturens spiskammers
Handel i Alta – Trafikk og butikk
Aurora Borealis – Det gåtefulle nordlyset

For mer informasjon om de enkelte temaene, se mer på museets hjemmeside. Her er ei lenke: Ressurser og identitet

Foto: Kristin Nicolaysen/Alta museum