Saunaen vil skape trivsel og lyst til å bo i Vadsø, heter det fra foreningen Horisontti. Her ser vi prosjekt- og styremedlemmer på moloen hvor man ønsker at fellessaunaen skal stå. Fra venstre: Egil Ørjan Thorsen, Linda Mosand, styreleder for foreningen Horisontti sauna Hilde Bersvendsen, daglig leder i Varanger ASVO, Hans-Jacob Bønå, Monica Milch Gebhardt og arkitekt Hallstein Guthu. (Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/Horisontti sauna)

 

Moloen i ytrebyfjæra i Vadsø: Med midler fra Samfunnsløftet skal drømmen om dampen realiseres.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Styreleder for foreningen Horisontti sauna, Hilde Bersvendsen. (Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/Horisontti sauna)

«Saunaen vil skape trivsel og lyst til å bo i Vadsø», heter det i ei pressemelding fra foreningen Horisontti sauna. Foreningen er et samarbeid mellom frivillige i Vadsø/Varanger ASVO (en lokal arbeidssamvirkebedrift). Bakgrunnen er at de nå har fått innvilget penger gjennom Samfunnsløftet, støtteordningen til SpareBank 1 Nord-Norge.

Tre millioner kroner har foreningen fått til prosjektet, som antas å bidra til trivsel og bolyst i Finnmark sin hovedstad i øst. Varanger, framgår det, er saunaens vugge i Norge. Målene med prosjektet å underbygge tradisjonen med felles sauna som en viktig møteplass for befolkningen, samt at Horisontti sauna også skal bli en attraksjon i Vadsø. Dette ved å tiltrekke besøkende interessert i arkitektur, lokal historie, saunakultur og unike kulturopplevelser.

Illustrasjon: HALLSTEIN/ hallstein@hallstein.no

«Den arkitekttegnede saunaen med inspirasjon fra Vadsøs unike lokalhistorie vil bli et varemerke, noe som kan sette Vadsø på kartet, skape stolthet og et godt omdømme. Ikke minst vil saunaen bety noe for byens befolkning og for tilflyttede», melder foreningen, de er naturligvis glade for å ha fått midlene. I brevet fra giveren kan vi lese dette om støtteordningen og om Horisontti sauna:

«Fordi det nordnorske samfunnet er vår største eier, tilbakeføres den største delen av utbyttet fra overskuddet i konsernet til landsdelen. Samfunnsutbytte tildeles små og store aktiviteter og prosjekter som bidrar til verdiskaping og utvikling i og for Nord-Norge. På denne måten skal samfunnsutbyttet løfte Nord-Norge videre. Nettopp deres aktivitet er plukket ut, og dere er viktige i forvaltningen av de verdier som er skapt i og for Nord-Norge.»

Horisontti sauna blir reist på moloen i ytrebyfjæra i Vadsø, hvor man i bakgrunnen kan se Sør-Varangerfjellene samt Vadsøya med luftskipsmasta. Og naturligvis fjorden, gjennom årets alle måneder.

Illustrasjon: HALLSTEIN/ hallstein@hallstein.no