Kainun institutti/Kvensk institutt inviterer til feiring av kvinnedagen. (Illustrasjonsfoto: Kvensk institutt)

 

Kvinnedagen skal feires, og det med oppmerksomhet på den kvenske kvinnen og hennes rolle.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Hilde Skanke, daglig leder i Kvensk Institutt. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

– Kvinnedagen er jo en viktig dag, og den er fortsatt viktig for kvinner i dag, svarer daglig leder i Kvensk Institutt Hilde Skanke til spørsmål om hvorfor denne dagen markeres hos dem.

Kainun institutti – Kvensk institutt inviterer til feiring og markering av Vaimoittenpäivä, Kvinnedagen 8.mars i Børselv. Nærmere bestemt fra klokken 12 til 15.

Feiringen har som tema, og setter ekstra fokus på den kvenske kvinnens rolle og betydning for lokalsamfunnet. Det blir servert kaffe, kaker og kaffeost, med spill og aktiviteter hvor man kan vinne fine kvenske premier.

– Vi har jo feiret kvinnedagen her før, men det var før korona, så nå ønsker vi å invitere hit igjen, sier Skanke.

I forbindelse med feiringen av Vaimoittenpäivä, Kvinnedagen, blir Kainun institutti sin utstilling om Finnmarks mangfoldige husflid, i dette tilfellet ull- og vevetradisjoner, særlig relevant. Utstillingen tar for seg kvinner i Finnmark sin rolle innen arbeid og husflid fra 1800-tallet og fram til den dag i dag, og er grunnlaget for språkkaféen det inviteres til på kvinnedagen. 

Det er også viktig for instituttet å invitere språkbrukerne til et treffpunkt, og 8. mars er en ypperlig anledning til det, bekrefter Skanke.

– Med denne markeringen slår vi to fluer i en smekk, der kvinner inviteres til språkkafé og strikkekafé med kaffe og kaker, samtidig som vi skaper et sosialt treffpunkt, sier hun.

Les også denne saken om fjorårets kvinnedag: Til alle kvinner: Gratulerer med dagen

Vi tar med at Den internasjonale kvinnedagen ble etablert av FN i 1977, og at den markeres hvert år den 8. mars. Markeringen har som formål å vie oppmerksomhet til kvinners kampsaker og rettigheter, skrives det på FN sine nettsider.