Kvenfolkets dag ble feiret fra digitalt over hele landet (Foto: Privat)

 

Kvenfolkets dag ble markert digitalt over hele landet i år, og hilsninger, bilder og videoer fra hele landet ble spredd på sosiale medier hele 16. mars.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Det er ingen tvil om at årets markering av Kvenfolkets dag ble annerledes enn tidligere år, og ikke minst ble dagen ganske annerledes enn man hadde tenkt på forhånd. Over hele landet hadde kvenforeninger og ildsjeler jobbet i uker og måneder med å planlegge ulike arrangementer, og artister, kunstnere, forfattere og prominente gjester var invitert til å bidra på de ulike sammenkomstene. Men på grunn av tiltak i forbindelse med koronaviruset ble alle arrangementer avlyst, og det var stort sett kun ved flaggheisinger noen kvener møttes fysisk. Dermed ble sosiale medier en viktig del av årets kvenfeiring, og man kan si at den digitale feiringen i år ble en stor suksess. Over hele landet ble det lagt ut bilder av vaiende flagg og feiringer i hjem og ute i naturen.

 

Vaiende flagg

Det mest populære bildemotivet som ble delt av kvenene på Kvenfolkets dag er uten tvil av  vårt vakre kvenske flagg. På sosiale medier fikk vi se kvenflagget vaie på balkonger og flaggstenger i Bergen, Oslo, Sørlandet, Trøndelag og mange ulike steder i hele Nord-Norge. Flaggbildene var gjerne fulgt med små hilsner til medkvener over det ganske land.

Noen av disse innsende bildene kan du se i videosnuttene nedenfor.

 

Holdt videokurs

Språksenteret i Kvænangen var blant de som var særdeles flittig i sin bruk av sosiale medier mandag. Blant annet ble det lagt ut små filmer som kvenskelever har laget. Katriina Pedersen holdt også et videokurs i hvordan man kan lage vimpelrekke med kvenske flagg av papir. Kurset ble lagt ut på både Instagram og Facebook.

Se videokurset her: Lag din egen vimpelrekke

 

Hilsen fra UIT-rektor

Rektor Anne Husebekk ved UIT Norges Arktiske Universitet sendte en liten videohilsen til kvenene.

– I dag skulle vi vært samlet og feiret kvenene, men slik ble det ikke. Det er hyggelig for meg å sende en videohilsen til våre kvenske ansatte, studenter og til kvenfolket som hovedsaklig bor her i nord. Jeg er stolt av å være rektor ved et universitet som har kvensk fag. Det gir oss mulighet til å styrke den kvenske identiteten og gjøre den kvenske kulturen og historien bedre kjent, sa hun.

Hilsningen fra Husebekk kan sees her: UiT gratulerer alle kvener med kvenfolkets dag!

 

Direktesending fra Ruijan Studio

Ruijan Kaiku gjennomførte en times direktesending på sparket via Facebook. Her ble det allsang, konkurranser, hilsninger, spontanforedrag om kvendrakta, småprat med seerne og mye mer.

Opptak av sendinga kan sees her: Direktesending Kvenfolkets dag

 

 

Her er noen av bildene og innleggene som ble lagt ut på Kvenfolkets dag