Kristin Sara (Foto: Árvu/Sametinget)

 

Et møte i regi av Kvensk Finsk Riksforbund kan få juridisk etterspill.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg har valgt å anmelde for å få saken belyst etter hatefulle ytringer og skremmende adferd, sier Kristin Sara fra Norgga Sámiid Riikkasearvi/Norske Samers Riksforbund (NSR) overfor NRK Sapmi.

Det var den 18. februar i år at kanalen meldte om Saras anmeldelse, etter at hun følte seg utsatt for utskjelling og aggressiv adferd på et møte i Tufsingdal i Os kommune i Innlandet i regi av Kvensk Finsk Riksforbund, Kveeni Suomi Seurat. Tidligere samme dag uttalte Sara at hun først ville vurdere saken med politiet, men det endte altså med anmeldelse, etter det NRK opplyser.

Møtet skulle blant annet være gjenstand for et foredrag om kvenenes historie i det aktuelle området, samtidig som riksforbundet lenge har argumentert mot statlig forskjellsbehandling mellom kvener/norskfinner og samer.

Sara sier overfor NRK Sapmi at hun kun har gode erfaringer med kvenfolkets hovedorganisasjon, Norske kveners forbund/Ruijan Kvääniliitto, men at Kvensk Finsk Riksforbund sjokkerte henne.

Lokallagsleder i Kvensk Finsk Riksforbund Trøndelag, Vegard Whittington Tengelsen, avviser på sin side Saras framstilling av saken.

– Det er tull som hun sier, melder han overfor NRK Sampi, der han også gjør det klart at det han oppfatter som en NSR-aksjon mot møtet deres, vil bli forelagt Kommisjonen for sannhet og forsoning, populært kalt Sannhetskommisjonen.

Les mer om saken her: Samepolitiker anmelder