Hotin talo Ykeänperässä/Hottigården i Skibotn. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Det er for tiden tre kvenske kulturminner inne i en pågående fredningsprosess i Troms, og fylkeskommunen tar fortsatt imot innspill og forslag på nye objekter.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I 2019 ble Tørfoss kvengård/Kuivakoski og Gammelskolen i Sappen/Sapen vanhakoulu i Nordreisa kommune fredet som kvenske kulturminner av Riksantikvaren, dette i tråd med Riksantikvarens strategi for nasjonale minoriteter.

Senere er også et fjøs i Repokoski i Porsanger kommune fredet, og i skrivende stund er tre kvenske kulturminner i Troms inne i en pågående fredningsprosess. Det dreier seg om Hottigården i Storfjord kommune, Nergaarden i Lyngen kommune og Fjeldstad gård i Salangen kommune.

Les også: Kvensk kulturminne – som også er samisk

«Disse tre gårdene er i en pågående fredningsvurdering», skriver Svein Braaten, rådgiver i Seksjon for foto, arkiv og bibliotek hos Riksantikvaren, i en e-post til Ruijan Kaiku.

Kapasitetsutfordringer

Fredingsarbeidet gjøres i tett samarbeid med Troms og Finnmark fylkeskommune.

I høst hadde Ruijan Kaiku en sak om fredning av Fjeldstad gård i Salangen. Her meldte fylkeskommunen at «formålet med fredningen er å bevare Fjelstad som et kulturhistorisk og bygningshistorisk viktig eksempel på en kvensk gård i området Sør-Troms».

Hottigården og Nergaarden i Nord-Troms er også utpekt av Riksantikvaren og inne i en prosess. Det bekrefter Cecilia Sundberg, rådgiver i Seksjon for kulturarv hos Troms og Finnmark fylkeskommune per e-post.

Les også: Hans gjorde inntrykk på Riksantikvaren

– Grunnet kapasitetsutfordringer er vi ikke kommet lengre med Nergaarden og Hottigården. Nergaarden ligger kanskje litt foran i løypa, men begge skal fredes som kvenske kulturminner i tråd med Riksantikvarens strategi for nasjonale minoriteter, opplyser hun.

Ønsker innspill

Fylkeskommunen er fortsatt åpen for innspill til nye objekter, opplyser Sundberg.

– Vi vurderer fortsatt nye objekter og tar gjerne imot innspill og forslag, spesielt sør i fylket.