Ragnhild Margretha Mietinen Krüger, Ingvild Haga og Kjersti Feldt Anfinnsen er blant dem som fargelegger Hamsundagene 2024. (Kuvat: Roar Bjørkhaug/Privat/Pål Vegard Eriksen)

 

Hamsundagene, tradisjonelt en litteraturfestival, har ryddet plass til kvenske kunstnere og kunststykker på en egen «kvendag.»

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Allerede nå er kan det være verdt å sette en ring rundt den 8. august i kalenderen.

Det er nemlig denne dagen Hamsundagene 2024 inviterer til det som nærmest kan betraktes som en egen «kvendag» under årets festival.

Det melder festivalen i en pressemelding.

Årets utgave går av stabelen den 4. til 10. august på Hamarøy i Nordland.

Kvener og Mysterier

«Kvendagen» starter med en slamlønsj, der radarparet Kjersti Feldt Anfinnsen og Petter «Pogo» Tananger inntar Æventyrsalen på Hamsunsenteret fra klokken 12 til 12.30.

Les også: Tilfeldigheter og uhell resulterte i samarbeid

«Sammen skal de slamme om Hamsun, om kvener og Mysterier – og mye annet» skriver festivalen på sine nettsider.


Petter «Pogo» Taranger og Kjersti Feldt Anfinnsen gjorde slampoesi i Raisi/Nordreisa på Kvenfolkets dag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Voi, minun kultani

En halvtime senere i samme sal, fra klokken 13 til 14, er det duket for verdenspremiere på det kvenske kunstfilmprosjektet «Voi, minun kultani» (å, gullet mitt), som ifølge arrangørene vises for første gang for publikum.

Filmrosjektet er eid av filmskaperne Ragnhild Margretha Mietinen Krüger på manus og produksjon og Ingvild Haga på foto, manus, regi og klipp. Forannevnte Petter «Pogo» Tananger har laget lyddesign på filmen.


Her ser vi Ragnhild Margretha Mietinen Krüger på filmplakaten til kunstfilmen «Voi, minun kultani.»

«Voi, minun kultani» handler om en lengsel etter en kvensk kultur som er i ferd med å forsvinne. Filmen er en kunstnerisk kortfilm om kvensk kultur, håndverk og identitet, og handler om å gjenoppdage og videreføre kvensk håndverkskultur og språk, skriver festivalen.

Kunst og identitet

Det er imidlertid ikke det eneste som skjer denne dagen:

Om de kvenske kunstnerne

Ragnhild Margretha Mietinen Krüger har utdannelse fra blant annet Kunstskolen i Kabelvåg og Skrivekunstakademiet i Hordaland. De siste årene har hun arbeidet med kvensk håndverk, språk og identitet gjennom ulike kunstprosjekter.

Ingvild Haga er kunstner med profesjon innen foto, film, illustrasjon og billedkunst. Hun har tidligere vært med på produksjoner som omhandler nordnorsk kultur hvor det kvenske også har vært tema. Visningssteder har blant annet vært filmfestivalen i Tromsø, – Grimstad, Nordkapp filmfestival og NRK. Hun har også hatt flere turneer innen den kulturelle skolesekken med egenprodusert barnebok og kunstutstilling. Ingvild har utdanning fra Nordland kunst- og filmskole og Kunsthøgskolen i Bergen.

Kjersti Feldt Anfinnsen er forfatter og ble tildelt utmerkelsen «Årets kven 2022.» Så langt har ikke forfatterskapet hennes omfattet det kvenske, men hun har formidlet kvensk kultur og identitet blant annet gjennom DJ Saunasatan.

Petter «Pogo» Tananger er best kjent som gitarist og bassist i mange ulike band; Jokke & Valentinerne, Valentourettes og Senjahopen for å nevne noen. Og nå er han også kvensk lyddesigner. Sammen med Anfinnsen har han turnert ulike festivaler og satt lyd til hennes slampoesi. Det er mye om livet, det er mye om det kvenske. Til Hamsundagene blir det selvsagt også mye Hamsun.

Kilde: Hamsundagene

Som en del av det timeslange premierearrangementet skal også publikum få bli kjent med alle de kvenske kunstnerne som er å finne på årets festivalprogram.

Ingvild Haga. (Kuva: Privaatti)

Først gjennom en introduksjon av de forannevnte filmskaperne, etterfulgt av en samtale mellom forfatter Kjersti Feldt Anfinnsen og filmskaper Krüger, som ledes av forfatter og språkviter Anna-Kaisa Räisänen.

Hensikten med samtalen er å utforske hvordan det er å være kunstner og samtidig inneha kvensk identitet, framgår det av pressemeldinga.

Alterego

På kvelden samme dag skal Kjersti Feldt Anfinnsen til pers. Denne gangen med sitt stadig omtalte alterego, DJ Saunasatan, som skal i ilden fra klokken 21 til 24.

I likhet med alt forannevnte skjer også dette i Æventyrsalen på Hamsunsenteret.

– Vi er veldig stolte at vår festival, som tradisjonelt er en litteraturfestival, er arena for slike unike kvenske kunststykker, heter det fra festivalen, som oppsummerer slik:

Kjersti Feldt Anfinnsen, her som DJ Saunasatan. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen)

– «Kvendagen» starter med slampoesi, headliner med filmpremiere og samtale, og så ender vi opp dansende sammen med DJ Saunasatan til de sene timer.

Her er oversikten:

  • Torsdag 8.8, kl. 12.00 – 12.30: Anfinnsen og Pogo slampoesi, Æventyrsalen
  • Torsdag 8.8, kl. 13:00 – 14:00, filmpremiere «Voi, minun kultani», Æventyrsalen
  • Torsdag 8.8 kl. 13.00 – 14.00, samtale om kvensk identitet og kunst, Æventyrsalen.
  • Torsdag 8.8, kl. 21.00 – 24.00,  DJ Saunasatan,  Æventyrsalen.

Oppdatering: Ruijan Kaiku opplyste først at DJ Saunasatan spiller fredag 9. august, men det stemmer ikke. Informasjonen er korrigert og riktige tidspunkter er lagt inn i saken.