Kivikylä er navnet på den nye kvenske animasjonsfilmen. Det betyr ‘steinbygda’. (Kuva: Siivet AS)

 

Fra «Pikku maailma» og kronerulling til «Kivikylä» og historiens første animasjonsfilm på kvensk.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Ventetiden er over: Mandag 23. oktober er det duket for premiere på animasjonsfilmen «Kivikylä» (steinbygda), en filmproduksjon basert på barnebøkene «Kummitus ja Tähtipoika» (spøkelset og stjernegutten) av Agnes Eriksen.

Den historiske begivenheten, som egner seg for hele familien, finner sted på Aurora kino i Lemmijoki/Lakselv klokken 19 og det er gratis inngang. Det framgår av facebookarrangementet signert Siivet AS og Porsanger kvenske språksenter.

Bak filmen står produksjonsselskapet Siivet AS, med Anstein Mikkelsen og søskenparet Kenneth og Kathrine Ulstein Johansen i spissen.

Det er Anne Margaret Nilsen, Trygve Beddari og Astrid Serine Hoel som har stemmene, og fortellerstemmen vil være på norsk. Det skriver NRK. For øvrig har filmen kvensk tale og norsk tekst.


Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen og Astrid Serine Hoel har stemmene i filmen. Her samlet i forbindelse med barneforestillinga Merenneidon helmet under Paaskiviikko 2019. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Anstein Mikkelsen, som har jobbet i en årrekke med denne animasjonsfilmen, har vært aktiv med filmproduksjon siden 80-tallet. I 2022 mottok han fylkeskulturprisen fra Troms og Finnmark fylkeskommune for sin imponerende karriere, blant annet som filmskaper og forfatter.

Les også: Kulturpris til filmskaper Anstein Mikkelsen

Kronerulling

I mars 2015 skrev Ruijan Kaiku at filmskaperen den gang gikk nye veier for å finansiere deler av sitt nye prosjekt, som da het «Pikku maailma.» Dette på toppen av tilskudd og øvrig finansiering av filmprosjektet, som i utgangspunktet hadde et budsjett på 1,1 millioner kroner.

– Jeg har aldri prøvd noe slikt før, men hadde hørt snakk om noe som kalles crowdfunding, kronerulling, og tenkte at det var verdt et forsøk for å få finansiert dette prosjektet, uttalte Mikkelsen den gangen.

Les saken: Kronerulling for kvensk animasjonsfilm 

Minst 40 000 kroner skal ha kommet inn fra ulike givere, og Mikkelsen hadde da et mål om premiere på Kvenfolkets dag i 2017.

Tidkrevende prosess

Også i januar 2019 skrev Ruijan Kaiku om filmprosjektet, som fortsatt ikke var i mål. Nå var imidlertid en smakebit på prosjektet gjort tilgjengelig.

– Dette er foreløpig bare en test med datastemmer, men i løpet av første halvår 2019 blir Kummitus og Tähtipoika film, sa Mikkelsen.

Les saken: Kvensk animasjonsfilm «rett rundt hjørnet»


Anstein Mikkelsen har i en årrekke jobbet med animasjonsfilmen som har premiere i Lemmijoki/Lakselv senere denne måneden. (Kuva: Siivet AS)

– Prosessen har mange faser: Fotografere og filme bakgrunner, sette de sammen og bearbeide de, skape figurene, gi figurene «liv» og ansikter, samt animere figurene i forhold til bakgrunnene, legge inn foreløpige stemmer, klippe en foreløpig film, legge inn musikk, lese inn endelige stemmer, og så masse finpuss og tilpasninger før filmen endelig er ferdig, forklarte Mikkelsen den gangen.

For noen kan ventetiden ha vært lang, men «den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.»